19:34 / 05.10.2018.

Autor: E.L.S./I.Ž./HRT

Tekućinska citologija – prvo značajno poboljšanje papa testa

-

-

Foto: - / -

Vrhunske stručnjakinje predstavljaju napredak medicine koji će razveseliti mnoge žene.
Pravu revoluciju u dijagnosticiranju a time i liječenju karcinoma vrata grlića maternice, prije nekoliko godina donijela je jednoslojna tekućinska citologija. Alternativa je to tradicionalnom papa testu koja iz samo jednog uzorka daje odgovore na brojne zdravstvene poremećaje.

Vrhunske stručnjakinje predstavljaju napredak medicine koji će razveseliti mnoge žene.

Prof. dr. sc. Jasmina Vraneš, prim. dr. med., spec. mikrobiologije: Metoda tekućinske citologije je prvo poboljšanje nakon uvođenja papa testa od 50-ih godina prošlog stoljeća. Ta metoda nam omogućuje da ponavljamo iz istog uzorka više puta. Znači imamo mogućnost reproducibilnosti i iz istoga uzorka napraviti i test na HPV i citološka analiza. Do sada se posebno radio papa test, a posebno test na HPV, a ovom metodom potreban je samo jedan bris. Kod papa testa uzorak uzima ginekolog i ovisi o ginekologu je li te stanice na predmetno staklo razmazao lijepo na jednom sloju ili je razmazao jako debelo pa će biti teže i bojati i mikroskopirati i  uočiti neke nepravilnosti.

Način prikupljanja stanica je isti, no umjesto da se stanice ručno razmazuju na predmetno stakalce, ispiru se u bočicu za transport koja sadrži otopinu što štiti stanice. Pri tekućinskoj citologiji stanice na staklo nanosi specijalni uređaj. Na taj način dobije se sloj stanica primjereniji za analizu jer na sadrži krv, sluz ili upalne stanice koje kod konvencionalnih metoda smetaju pri analizi.

Prim. dr. sc. Ines Krivak Bolanča, dr. med., spec. citologije: Ako je uzorak adekvatan, a to se događa u većem postotku kod tekućinske citologije nego kod konvencionalne, onda imamo i veći broj uočenih promjena. Stanica je živa 6-8 tjedna i može se obaviti bilo morfološku, bilo neku drugu tehniku.

Ukoliko se primjete citološke promjene, HPV testiranje se može napraviti i bez pozivanja pacijentice, iz istog tog uzorka. Upravo zbog toga ova nova metoda posebno se ističe korisnom u prevenciji raka vrata maternice.

Stvarni doživljaj ove revolucije u ginekološkoj dijagnostici postaje vidljiv kada se stave u kontekst. A to je da svake godine u Hrvatskoj više od 300 žena oboli od raka vrata maternice, najpreventabilnije maligne bolesti, a za više od 100 žena ishod bude koban.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!