09:02 / 16.09.2020.

Autor: Hina/HRT

Tišim govorom protiv koronavirusa

Foto: ilustracija, Pixabay

Foto: ilustracija, Pixabay

Foto: - / -

Smanjenje glasnoće za samo šest decibela može imati isti učinak kao i udvostručenje ventilacije u prostoriji.
Tišim govorom zrakom se raspršuje manje virusa te se tako smanjuje njegovo širenje, što u vrijeme pandemije koronavirusa može biti važno u visokorizičnim zatvorenim prostorima poput bolnica ili restorana, utvrdili su američki znanstvenici.

Smanjenje glasnoće za samo šest decibela u prosječnom govoru može imati isti učinak na sprečavanje širenja virusa kao i udvostručenje ventilacije u prostoriji, tvrde znanstvenici s kalifornijskog sveučilišta.

Epidemija koronavirusa - iz minute u minutu
Posebne stranice na kojima možete pročitati sve o koronavirusu

- Rezultati naše studije ukazuju na to da bi javnozdravstvene vlasti trebali razmotriti uvođenje 'tihih zona' u zatvorenim prostorima visokog rizika poput čekaonica u bolnicama ili u restoranima i zalogajnicama, napisali su.

Svjetska zdravstvena organizacija u srpnju je iznijela mogućnost po kojoj se koronavirus može širiti aerosolom u situacijama poput zbornog pjevanja ili za vrijeme vježbanja u teretanama te u restoranima.

Mikroskopske čestice koje se raspršuju tijekom govora dovoljno su velike da nose aktivne čestice virusa, pokazalo je istraživanje. Povećanje glasnoće za 35 decibela, što je razlika između šapta i vike, odašilje 50 puta više čestica.

- Nisu svi zatvoreni prostori jednaki kada je posrijedi širenje virusa aerosolom. Napučena, ali tiha učionica puno je manje opasna od karaoke bara u kojemu nema mnogo ljudi, ali se ondje nadvikuju zbog glasne muzike ili glasno pjevaju, kazao je glavni autor studije William Ristenpart.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!