Tjedan tehničke kulture u Daruvaru

18.10.2019.

16:11

Autor: Marijana Kranjec/T.D./HRT

default error photo
Grad i Ministarstvo znanosti mladima na radionicama omogućava da umjesto uz mobitel i računalne igrice, provode vrijeme uz zanimljive i inovativne sadržaje.
Druženje i svladavanje novih vještina, zajednički su nazivnici Tjedna tehničke kulture koji u subotu završava u Daruvaru. Uz pomoć grada i Ministarstva znanosti mladima se na 15-ak radionica, umjesto uz mobitel i računalne igrice, pruža prilika provesti vrijeme uz zanimljive i inovativne sadržaje. 

Kako robota pomoću računala naučiti da se kreće zadanom putanjom? Odgovor je za ove osnovce prava igra.

- Ja mu naredim ono što imam ponuđeno, znači ono što želim, da se može okrenuti ići ravno, što ja stavim na kompjuter, on će to i napraviti.
Najlakši je to ulaz u svijet tehnologije koja ih čeka, kaže Nela Svjetličić.

- Evo danas i automobili postaju sve više autonomni i u budućnosti će nas i automobili i avioni, brodovi voziti autonomno. Transport će se odvijati nekakvim programima bez utjecaja čovjeka, ističe Davor Horvatin, nastavnik fizike i tehničke kulture.

No, kako programe stvara čovjek, dobro je znati da mnogo možeš napraviti sam, pa i dron. 

Mladi polaznici radionice kažu kako im je dron "fora" zato što je brz i leti. Kad jednom vide utrke modela aviona, mladi se teško od njih odvajaju. No, još ih je teško privući.

- Nema djece puno, mama i tata kupe mobitel i računalo pa sjede doma da ne vode brigu o njima umjesto da ih dovedu ovdje, kaže Marko Čolić, predsjednik Zajednice tehničke kulture Daruvar.

Zato sutra izlaze u daruvarsko središte. S njima radioamateri, astronomi i fotografi. Upravo će se njihov rad moći ponijeti i kući na majici. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!