Tragovi ranog dinosaura pronađeni na plaži u Walesu

01.01.2022.

14:28

Autor: M.M./HRT/Hina

Tragovi ranog dinosaura pronađeni na plaži u Walesu

Tragovi ranog dinosaura pronađeni na plaži u Walesu

Foto: Ilustracija/Alberto Labrador / via Reuters

Stope pronađene na plaži u Južnom Walesu u Velikoj Britaniji vjerojatno je utisnuo rani predak dinosaura prije više od 200 milijuna godina, vjeruju stručnjaci iz Prirodoslovnog muzeja u Londonu.

Palaeontolozi iz te ustanove ocjenjuju da je riječ o tragovima koje je najvjerojatnije ostavio ili rani sauropod ili prosauropod, koji mu je prethodio.

Stope je otkrila paleontologinja amaterka Kerry Rees na plaži u mjestu Penarth u okrugu Vale of Glamorgan u 2020. godini o čemu je izvijestila Prirodoslovni muzej.

Isprva skeptični dr. Susannah Maidment i profesor Paul Barrett proveli su istraživanje i danas vjeruju da su pronašli tragove rođaka dinosaura iz razdoblja ranog trijasa, prvog razdoblja mezozoika.

Dr. Maidment je objasnila da često dobivaju dojave o pronalascima tragova stopa izumrlih bića, no te tragove lako je pobrkati s geološkim formacijama.

U ovom slučaju posrećilo im se i ustanovili su da je doista riječ o tragovima životinja i čak s priličnom vjerojatnošću utvrdili o kojoj se vrsti radi.

- Znamo da su rani sauropodi živjeli u to doba u Britaniji, jer su kosti roda camelotije, vrlo ranog sauropoda, pronađeni u stijenama u Somersetu i datirana su iz tog razdoblja, objašnjava.

Tragovi dinosaura mogu biti bogato vrelo informacija o ponašanju i mogu pokazati kretanje u krdima te dati podatke o načinu na koji je životinja hodala.

- Ovakvi tipovi tragova nisu baš česti u svijetu i zato vjerujemo da je to zanimljiv doprinos našem poznavanju trijasa u Velikoj Britaniji, kaže prof. Barrett.

Tragovi iz Penartha dokumentirani su za buduću studiju tehnikom 3D i ostat će na obali sve dok ih plima ne erodira.

Otkrića o nalazu u Penarthu u Južnom Walesu objavljena su u časopisu Geological Magazine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!