13:23 / 19.10.2018.

Autor: E.L.S./Hina

Trgovinski rat zakočit će kinesko tržište robota u 2018.

-

-

Foto: - / -

Kina čini 36 posto globalnog tržišta robota, s obujmom prodaje većim od onog Europe i Amerike zajedno, pa usporavanje kineske potražnje utječe i na onu na globalnoj razini.
Prodaja industrijskih robota u Kini, najvećem svjetskom tržištu, porast će ove godine znatno slabije nego u 2017. zbog eskalacije kinesko-američkog trgovinskog rata koji je zakočio potrošnju na opremu, pokazuje istraživanje Međunarodne federacije za robotiku (IFR).

Potražnja za robotima u Kini porast će ove godine 15 do 20 posto, procijenili su u IFR-u u najnovijem godišnjem izvješću. U 2017. poskočila je čak 59 posto, uz prodanih ukupno 137.920 robota. IFR okuplja gotovo 60 dobavljača i kompanija koje se bave integracijom robota iz cijelog svijeta.

Kina čini 36 posto globalnog tržišta robota, s obujmom prodaje većim od onog Europe i Amerike zajedno, pa usporavanje kineske potražnje utječe i na onu na globalnoj razini.

U IFR-u procjenjuju da će globalna potražnja za industrijskim robotima ove godine porasti 10 posto, u usporedbi s 30-postotnim skokom u 2017. godini.

Zbog trgovinskog rata brojni globalni proizvođači odlučili su pričekati, dvojeći trebaju li preseliti proizvodnju (iz Kine) u, primjerice, Vijetnam ili Sjedinjene Države, tumači u razgovoru za Reuters predsjednik IFR-a Junji Tsuda, inače predsjedatelj uprave japanske kompanije Yaskawa Electric Corpa.

Prošle je godine kineskom tržištu robota na ruku išla ubrzana automatizacija tvornica pametnih telefona i automobila. Pritom je 75 posto prodaje u Kini otpadalo na inozemne dobavljače, uglavnom europske i japanske proizvođače robota, među kojima su neki proizvodnju locirali u Kini.

Početkom 2018. potražnja za robotima u Kini posustala je u usporedbi s ogromnim povećanjem prodaje u prvoj polovini 2017., ističe se u izvješću IFR-a. Tsuda procjenjuje da će proizvođači odluku o eventualnom preseljenju proizvodnje donijeti krajem godine.

Nakon nekog vremena pokazat će se kojim će smjerom trgovinski rat krenuti, napominje Tsuda. No, globalna je potražnja za pametnim telefonima, poluvodičima i automobilima solidna i kucnut će čas kada (proizvođači) više neće moći čekati i nastavit će s ulaganjima kako bi podmirili potražnju, drži čelnik IFR-a.

Od iduće godine nadalje globalno bi tržište robota trebalo ponovo ubrzati, procjenjuju u IFR-u, prognozirajući njegov rast u razdoblju do kraja 2021. godine na prosječnih 14 posto godišnje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!