Troje kineskih astronauta vratilo se na Zemlju

04.12.2022.

22:03

Autor: HRT/Hina/J.L.

Tiangong, ilustracija

Tiangong, ilustracija

Foto: Alejo Miranda / SHUTTERSTOCK

Troje kineskih astronauta uspješno se vratilo na Zemlju nakon šestomjesečne misije na svemirskoj stanici Tiangongu, priopćila je kineska svemirska agencija, a prenose glasila, nazivajući njihovu misiju posvemašnjim uspjehom.


Posada koja je na kineskoj svemirskoj stanici bila od početka lipnja, prizemljila se u bazi Dongfengu, u Unutarnjoj Mongoliji, na sjeveru Kine, u 20.09 po pekinškom vremenu, izvijestila je svemirska agencija, prenosi službena novinska agencija Xinhua.

Po riječima medicinskog osoblja, troje astronauta dobro se osjećaju.

Astronauti misije Shenzhou-14, zapovjednik Chen Dong, prva kineska astronautkinja Liu Yang i Cai Xuzhe, bili su zaduženi za nadgledanje posljednje faze izgradnje svemirske stanice koja je kruna ambicioznog kineskog svemirskog programa.

Kina je 2011. isključena iz Međunarodne svemirske stanice (ISS) pošto su Sjedinjene Države zabranile NASA-i partnerstvo s Pekingom.

Svemirska stanica Tiangong ("Nebeska palača"), poznata i po engleskoj kratici CSS, radit će desetak godina i u njoj će se obavljati različiti znanstveni pokusi u gotovo bestežinskom stanju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!