15:37 / 08.08.2018.

Autor: E.L.S./Hina

Twitter neće zabraniti zagovornika teorija zavjere Alexa Jonesa

-

-

Foto: - / -

Facebook, YouTube, Apple i Spotify uklonile su ovoga tjedna sadržaj koji je objavio taj zagovornik teorija zavjere, uz obrazloženje da se radi o govoru mržnje.
Izvršni direktor Twittera izjavio je da neće zabraniti InfoWars i njegova utemeljitelja Alexa Jonesa, jer njihovi profili ne krše pravila te društvene mreže, prenosi BBC.

Velike internetske tvrtke - Facebook, YouTube, Apple i Spotify uklonile su ovoga tjedna sadržaj koji je objavio taj zagovornik teorija zavjere, uz obrazloženje da se radi o govoru mržnje.

Direktor Twittera Jack Dorsey napisao je da bi bilo pogrešno "podleći vanjskom pritisku", umjesto držati se pravila tvrtke. Dodao je da bi zabrana dugoročno potaknula nove teorije zavjere i pozvao novinare da "dokumentiraju, provjere i pobiju" nepotvrđene glasine poput onih koje širi Jones kako bi "ljudi mogli stvoriti vlastito mišljenje".

Zabrana Jonesa uslijedila je nakon što su ljevičari mjesecima optuživali YouTube, Facebook i Twitter da ne čine dovoljno u suzbijanju dezinformiranja i govora mržnje.

Osnivač internetske stranice InfoWars, Alex Jones blizak je krajnjoj desnici, a postao je poznat po izjavama i teorijama urota u vezi s pokoljem u školi Sandy Hook 2012. Jones je više puta nakon tog pokolja, koji je Adam Lanza počinio u osnovnoj školi u Connecticutu i u kojemu je ubijeno 26 ljudi, među kojima 20 djece, izjavio da je zločin bio insceniran. Drži da su roditelji djece ubijene u pucnjavi zapravo glumci plaćeni da odigraju jednu ulogu.

Više obitelji podiglo je tužbu protiv njega, optuživši ga da takve teorije širi kako bi povećao svoje slušateljstvo i prihode. Taj 44-godišnji Teksašanin iznosio je i brojne druge teorije urota, pa tako i onu da je američka vlada naručila teroristički napad 11. rujna.

Prije nekoliko dana Facebook je povukao četiri videosnimke sa stranica povezanih s Jonesom u kojima su prekršena pravila društvene mreže o govoru mržnje i uznemiravanju, navodi platforma u poruci objavljenoj u ponedjeljak.

Nakon toga je Alex Jones objavio na Facebooku dodatan sadržaj zbog kojeg mu je tvrtka uklonila četiri glavne stranice. To je učinila pod optužbom da "veliča nasilje" i "koristi se ružnim izrazima opisujući transrodne osobe, muslimane i imigrante", čime je prekršio interno pravilo Facebooka. Društvena mreža dodaje da ju je na taj korak potaknuo govor kojim se Jones koristio, a ne njegove teze o uroti.

Godine 2015. kandidat Donald Trump sudjelovao je u emisiji Alexa Jonesa i pružio mu potporu. Vaš ugled je nevjerojatan, rekao je tada u emisiji budući američki predsjednik. Neću vas razočarati, obećao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!