13:03 / 23.04.2019.

Autor: V.K./Hina

U Africi predstavljeno prvo cjepivo protiv malarije namijenjeno djeci

Ilustracija: Pixabay

Ilustracija: Pixabay

Foto: - / -

Pilot-projekt prvog cjepiva protiv malarije namijenjenog djeci pokrenut je u afričkoj državi Malavi u utorak, uoči Svjetskog dana borbe protiv te bolesti.
Pilot-projekt prvog cjepiva protiv malarije namijenjenog djeci pokrenut je u afričkoj državi Malavi u utorak, uoči Svjetskog dana borbe protiv te bolesti.

Cjepivo je lansirano uoči 25. travanja, koji se od 2007. obilježava kao Dan borbe protiv bolesti koju prenose komarci i koja svake godine ubija stotine tisuća ljudi, većinom u Africi.

- Tragično je da je malarija i dalje smrtonosna bolest. Svake godine više od 250.000 djece u Africi umre zbog malarije, kazala je Mary Hamel, koordinatorica za Program cijepljenja protiv malarije u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO).

- To je nedopustivo, razara obitelji i društvo, rekla je te naglasila da cjepivo ima potencijal spasiti tolike dječje živote i upravo zato je obećavajuće.

Malavi, Gana i Kenija tri su afričke države odabrane za provedbu pilot-projekta primjene novog cjepiva na kojem su znanstvenici radili 30 godina. Program se provodi u suradnji s ministarstvima zdravstva triju zemalja.

- RTS,S je prvo cjepivo protiv malarije koje je pokazalo da može zaštititi malu djecu, navodi WHO.

Studija je pokazala da cjepivo spriječi četiri od 10 slučajeva malarije u djece i ukupno je bilo 29 posto manje slučajeva ozbiljne malarije u djece koja su primala cjepivo.

Potrebna su četiri unosa koji se počinju davati djetetu od 5 mjeseci pa do završno 2 godine.

Testni program trebao bi potrajati do kraja 2022. godine i obuhvatiti svake godine 360.000 djece u tri države.

- Kao što impregnirane mreže protiv komaraca nisu savršene tako nije ni cjepivo, ali postoji nada da će se s godinama cjepivo poboljšavati, rekao je
Pedro Alonso, direktor Svjetskog programa protiv malarije u WHO-u. Napomenuo je da se borba protiv malarije vodi nesavršenim alatom i tek ako kombiniramo te alate može postići velik učinak. Ovo cjepivo protiv malarije samo je jedan u kompletu alata.

Program financira Gavi, Svjetska zaklada za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!