16:30 / 30.04.2018.

Autor: E.L.S./Hina

U Australiji uginuo najstariji pauk na svijetu

Foto: ilustracija

Foto: ilustracija

Foto: - / -

Nazvana Broj 16, pomogla je znanstvenicima da saznaju važne podatke o ponašanju te vrste pauka koji obitavaju diljem Australije, uključujući u vrtovima kuća.
Najstariji poznati pauk na svijetu uginuo je u 43. godini, nakon što je godinama proučavan u sklopu dugoročne studije u Australiji, objavili su stručnjaci.

Ženka pauka križara nadživjela je ranijeg rekordera, 28-godišnju tarantulu iz Meksika, piše u studiji objavljenoj u znanstvenom časopisu Pacific Conservation Biology Journal.

Ona nije uginula od starosti, nego od uboda ose, kažu stručnjaci. Nazvana Broj 16, pomogla je znanstvenicima da saznaju važne podatke o ponašanju te vrste pauka koji obitavaju diljem Australije, uključujući u vrtovima kuća.

Pauci križari obično žive između pet i 20 godina. Dok ženke cijeli život ostaju u blizini jazbina, mužjaci u zreloj dobi odlaze u potragu za partnericom. Nisu opasni za ljude, iako ugriz može izazvati bol i otekline.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!