U CERN-u otkrivene tri nove, "egzotične" subatomske čestice

05.07.2022.

18:48

Autor: M.Š./Hina/HRT

Veliki hadronski sudarač - LHC

Veliki hadronski sudarač - LHC

Foto: Pierre Albouy/File Photo / REUTERS

Znanstvenici su u Velikom hadronskom sudaraču (LHC) pronašli tri dosad nepoznate subatomske čestice, objavila je Europska organizacija za nuklearna istraživanja (CERN) u utorak.

LHC je 27 kilometara dugačak kružni podzemni tunel u kojemu se ubrzavaju i sudaraju subatomske čestice kako bi se ispitala njihova svojstva i otkrile nove.

U LHC-u je pronađen Higgsov bozon koji se smatra važnim dijelom formiranja svemira nakon Velikog praska prije 13,7 milijardi godina, piše Reuters.

Znanstvenici CERN-a sad su objavili da su uočili novu vrstu pentakvarka i prvi ikad par tetrakvarkova, dodajući ih na listu novih hadrona pronađenih u LHC-u.

Oni će fizičarima pomoći u shvaćanju kako se kvarkovi zajedno slažu u složene čestice.

Kvarkovi su elementarne čestice koje se kombiniraju u skupine od dva ili tri kvarka da bi tvorili subatomske čestice poput protona i neutrona.

Rjeđe se oni formiraju i u veće skupine, s četiri ili pet kvarkova takozvane tetrakvarkove i pentakvarkove.

Što više analiziramo to pronalazimo više vrsta egzotičnih hadrona, rekao je Niels Tuning u priopćenju. Svjedočimo periodu otkrića sličnom pedesetim godinama, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!