13:54 / 17.10.2018.

Autor: E.L.S./HRT

U godini dana građani na Ini predali više od tri tone otpadnog jestivog ulja

-

-

Foto: - / -

Kućanstva u Hrvatskoj, za razliku od restorana, nemaju zakonsku obvezu prikupljati otpadno jestivo ulje, no njegovim se recikliranjem pridonosi očuvanju okoliša
Godinu dana nakon uvođenja nove "zelene" usluge na odabrana maloprodajna mjesta Ine, kupci i građani na njima su odložili više od tri tone otpadnog jestivog ulja. Prve su to količine takvoga ulja u Hrvatskoj koje su prikupila kućanstva te će ono, umjesto u odvodu i okolišu, završiti u recikliranju.

Najviše otpadnog jestivog ulja u proteklih godinu dana predali su građani zagrebačke četvrti Trešnjevka, više od 340 kilograma, slijede Varaždinci s 330 prikupljenih kilograma, a po 290 kilograma prikupljeno je u Čakovcu te zagrebačkom kvartu Maksimir. Visoku razinu ekološke osviještenosti pokazali su i stanovnici Kutine, Koprivnice te zagrebačkih kvartova Vrapče i Dugave, s po više od 200 kilograma recikliranog otpadnog jestivog ulja na Ininim maloprodajnim mjestima.

Kućanstva u Hrvatskoj, za razliku od restorana, nemaju zakonsku obvezu prikupljati otpadno jestivo ulje, no njegovim se recikliranjem pridonosi očuvanju okoliša. Takvo ulje korisna je sirovina u proizvodnji bio goriva, a u prirodi, iako razgradivo, privremeno može zagaditi tlo i vode te ugroziti životinjski svijet.

Kako bi to osvijestila kod djece i njihovih roditelja INA je u suradnji s Agroproteinkom, partnerom na projektu, u proteklom razdoblju održala niz predavanja u osnovnim školama i vrtićima, a promociju projekta podržali su i članovi benda Opća Opasnost.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!