U Hrvatskoj počinje prvo gensko istraživanje Parkinsonove bolesti

11.04.2019.

11:57

Autor: V.K./Hina

default error photo
U Hrvatskoj bi uskoro trebalo započeti prvo genetsko istraživanje Parkinsonove bolesti, što bi moglo dovesti do usporavanja i zaustavljanja progresije te bolesti.
U Hrvatskoj bi uskoro trebalo započeti prvo genetsko istraživanje Parkinsonove bolesti, što bi moglo dovesti do usporavanja i zaustavljanja progresije te bolesti od koje kod nas boluje više od 14.500 ljudi, najavljuju iz udruge "Parkinson i mi" u povodu Svjetskog dana Parkinsonove bolesti.

-
Do sada u Hrvatskoj nije obavljena epidemiološka studija Parkinsonove bolesti, iako neke susjedne države, a posebno zemlje zapadne Europe, već dugo imaju takve podatke. Genetsko istraživanje značajno je kako bismo u populaciji identificirali prisutne genomske faktore koji dovode do bolesti i sukladno tome prilagodili individualno vođenje bolesnika, kaže Vladimira Vuletić, predsjednica udruge i predstojnica Klinike za neurologiju KBC-a Rijeka.Za Parkinsonovu bolest karakteristični su problemi s motorikom, odnosno tremor (drhtavica) i ukočenost mišića. Neki oblici bolesti počinju ranije, neki kasnije, a neki brzo napreduju, pa je terapiju nužno individualno prilagoditi potrebama pacijenta. Stoga se liječnici nadaju da će supstitucijskom terapijom enzima ili proteina poboljšati liječenje nekih oblika bolesti.

- Zahvaljujući farmakogenetici moguća je personalizirana medicina, koja je budućnost liječenja bolesnika s Parkinsonom, ističe Vuletić. Uz nju, na projektu genetskog istraživanja koji podržava Sveučilište u Rijeci, sudjelovat će Fran Borovečki iz Klinike za neurologiju KBC-a Zagreb.

- Moderne genomske metode već su nam omogućile zamjetan uvid u molekularne mehanizme nastanka i progresije Parkinsonove, kao i drugih neurodegenerativnih bolesti. Očekujemo da će se takvim istraživanjima u budućnosti moći odrediti novi ciljni mehanizmi za razvoj dijagnostičkih postupaka i inovativnih lijekova, koji bi trebali donijeti značajan boljitak našim pacijentima, rekao je Borovečki.

Svjetski dan Parkinsonove bolesti obilježava se danas na zagrebačkom Cvjetnom trgu, prigodnom prodajom tulipana, uz ping-pong, ples i kiparsku radionicu, koji dokazano kod oboljelih dovode do redukcije stresa i smanjenja simptoma tremora i ukočenosti mišića.

- Ne osjeća se, neosjetnost mirisa, već 15 godina imam , a mislio sam da je od sinusa. Ukočenost pokreta, robotski hod, uvijek volim reći da se osjećam kao Limenko iz Čarobnjaka iz Oza. Iznenadni san, neobjašnjivi, Željko Glavan, predsjednik riječke podružnice Udruge "Parkinson i Mi".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!