U Hrvatskoj se pokreće europsko sjedište za digitalne inovacije u zdravstvu

24.06.2022.

12:56

Autor: V.K./HRT/Hina

Umjetna inteligencija u zdravstvu

Umjetna inteligencija u zdravstvu

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Institut Ruđer Bošković provodit će s partnerima iz znanosti, medicine, industrije i javnog sektora projekt "Umjetna inteligencija za pametno zdravstvo i medicinu" (AI4HEALTH.Cro) koji je dobio izvrsne ocjene Europske komisije u sklopu programa Digitalna Europa.

- Kako unaprijediti zdravstvo i medicinu jedno je od najaktualnijih pitanja današnjice. Naš cilj je startupovima i inovatorima koji rade na tehnologiji umjetne inteligencije te imaju potrebe za računarstvom visokih performansi (HPC) omogućiti poticajan ekosustav da ta rješenja nađu svoju primjenu za dobrobit pacijenata, liječnika, ali i inovacijske klime u Hrvatskoj, ističu s IRB-a, koji je nositelj projekta.

Neprofitni javno-privatni konzorcij AI4HEALTH.Cro umjetnu inteligenciju vidi kao ključnu za napredak zdravstva te kao katalizator za vođenje Europe u zdraviju budućnost. Pri tome se oslanja na ekspertize projektnih partnera u razvoju biomedicinskih inovativnih rješenja temeljenih na umjetnoj inteligenciji i HPC-u, kao i na cijeli spektar usluga poduzetničkih inkubatora, od pisanja projektnih prijava, vođenja projekata, pristupa programima financiranja, a sve kroz snažnu suradnju sa sličnim inicijativama i konzorcijima diljem Europe, dodaju.

Koordinatorica partnera dr. sc. Anja Barešić s IRB-a ističe da su eksperti Europske komisije projektu dodijelili 14 od mogućih 15 bodova, što smatra potvrdom da je obavljen dobar posao, ali i sjajnom viješću za cjelokupni hrvatski digitalni, zdravstveni i inovacijski ekosustav.

Svjedoci smo sve bržeg razvoja tehnologija, a paralelno s tehnologijom razvija se i medicina. Dok primjena umjetne inteligencije u biomedicinskim znanostima prati taj korak u razvoju, kada dođe do implementacije, ulazak umjetne inteligencije te primjena HPC rješenja u zdravstveni sektor ne drže korak s ovim rastućim trendovima, ističu s IRB-a.

Projektna koordinatorica za zdravstvo i pomoćnica ravnatelja Klinike Magdalena dr. sc. Nina Šesto ističe da starenje populacije, sve gora statistika kroničnih oboljenja, nedostatak osoblja i duge liste čekanja sve više opterećuju zdravstveni sustav, što "generira potrebu za što bržom primjenom umjetne inteligencije koja nudi mogućnost učinkovitih i uspješnih rješenja kako za pacijente tako i za stručnjake".

Tehnološke tvrtke, inovatori i startupovi nude tehnologije i potencijalna rješenja, a AI4HEALTH.Cro hub treba pomoći u transferu tih rješenja u zdravstvenu, odnosno medicinsku praksu, ističe članica užeg koordinacijskog tima Milly Doolan iz EuroNavigatora, koja je na projektu AI4HEALTH.Cro zadužena za diseminaciju i umrežavanje.

Uz IRB partneri u projektu su Hrvatska udruga za umjetnu inteligenciju (CroAI), Magdalena - Klinika za kardiovaskularne bolesti, Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske, Dom zdravlja Zagreb - Centar, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Sveučilište u Splitu - Medicinski fakultet, Sveučilište u Rijeci - Tehnički fakultet, Zagrebački inovacijski centar, Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske, Mreža znanja, FeelsGood Capital Partners, te uspješne tvrtke IN2, Ericsson Nikola Tesla i NEWTON Technologies Adria.

Iz IRB-a napominju da projektnom timu sada predstoji daljnja priprema za uspješno ugovaranje projekta koji će osigurati proračun vrijedan oko tri milijuna eura na razdoblje od tri godine, koliko je predviđeno trajanje projekta, a zahvaljujući kojemu, složni su projektni partneri, Hrvatska ima jedinstvenu priliku pozicionirati se među predvodnike u transformaciji europskih zdravstvenih sustava uz pomoć umjetne inteligencije.

Uz projekt AI4Health.Cro pozitivno su ocijenjeni i projekti Sveučilišta u Rijeci i partnera, Fakulteta elektrotehnike i računarstva i partnera, te Regionalnog koordinatora Sisačko-moslavačke županije.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!