14:03 / 17.01.2018.

Autor: HRT

U Meksiku pronađena najveća svjetska poplavljena špilja

-

-

Foto: - / -

Prema znanstvenicima špilja duga 347 kilometara otkrivena je nakon mjeseci istraživanja labirinta podvodnih kanala.
Skupina ronilaca-podvodnih arheologa povezala je dvije podvodne komore na istoku Meksika i otkrili su da se radi o najvećoj poplavljenoj špilji na svijetu što je otkriće koje bi moglo pomoći istraživanjima civilizacije Maja.

Projekt Gran Acuifero Maya (GAM) posvećen je proučavanju i očuvanju podvodnih područja na poluotoku Jukatan. Prema znanstvenicima špilja duga 347 kilometara otkrivena je nakon mjeseci istraživanja labirinta podvodnih kanala.

U blizini ljetovališta Tulum skupina istraživača otkrila je da sustav špilja poznat kao Sac Actun dugačak 263 kilometra ima komunikaciju sa sustavom Dos Ojos dugim 83 kilometra, objavio je GAM u priopćenju. Zbog toga Sac Actun sada obuhvaća i Dos Ojos.

Voditelj GAM-a i podvodni arheolog Guillermo de Anda kaže kako se radi o "nevjerojatnom" otkriću koje bi moglo pomoći razumijevanju bogate kulture toga područja kojim je dominirala civilizacija Maja prije španjolskog osvajanja.

To nam omogućuje da mnogo preciznije procjenjujemo kako su se pojavili rituali, mjesta hodočašća i ponajviše velika pretkolumbovska naselja koja poznajemo, kazao  je.

Poluotok Jukatan prepun je monumentalnih ostataka naroda Maja čiji su se gradovi oslanjali na velike mreže vrtača povezanih s podzemnim vodama.

Neke ponikve imale su posebno vjersko značenje za Maje čiji su potomci nastavili živjeti na tome području.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!