U moskovski metro uz pomoć računalnog prepoznavanja lica

19.10.2021.

08:54

Autor: Hina/dpa/V.M.

Moskovski metro

Moskovski metro

Foto: Pavels Dunaicevs / Shutterstock

Pogledajte u kameru i otvaraju vam se vrata: Putovanje moskovskim metroom sada je jednostavno kao i pokazati svoje lice - barem za one koji su se prijavili za plaćanje karata pomoću prepoznavanja lica.

Pomoću aplikacije MosMetro sada se možete registrirati za ovaj beskontaktni način plaćanja pomoću fotografije lica i bankovne kartice.


Više od 25 tiuća ljudi već je to koristilo prvog dana, objavila je u subotu u glavnom gradu Rusije državna prometna tvrtka.


- Naša očekivanja su premašena, rekao je Maxim Liksutov, zamjenik gradonačelnika zadužen za promet. 


Kontroverzna tehnologija testirana je od početka godine.


- Da bi ušli u metro, putnici ne trebaju karticu ili pametni telefon - samo moraju pogledati u kameru na ulazu, objasnio je Liksutov. 


Sustav sada radi na više od 240 metro stanica u najvećoj europskoj metropoli.


Kako bi ga koristili, putnici moraju deponirati svoju fotografiju, bankovnu karticu i karticu za putovanja vlakom i autobusom te ih povezati s aplikacijom za metro.


Moskva je prvi grad na svijetu u kojem sustav funkcionira u ovoj mjeri, rekao je zamjenik gradonačelnika.


Očekuje da će način plaćanja, nazvan Face Pay, u sljedeće dvije do tri godine koristiti 10 do 15 posto putnika. Siguran je i može se koristiti čak i kad nosite maske za lice, uvjeravaju vlasti.


Nezavisna organizacija Roskomsvoboda, s druge strane, upozorila je da su tvrdnje o sigurnosti sustava "prilično sumnjive", te da bi osobni podaci mogli završiti i u rukama sigurnosnih službi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!