U NP Krka zabilježeno gniježđenje 11 parova sova ušara

15.03.2022.

09:26

Autor: Hina/HRT/D.S.

Sova

Sova

Foto: - / Shutterstock

Nacionalni park Krka sudjelovao je od veljače do ožujka u nacionalnom programu praćenja gnijezdećih parova sova ušara, a na različitim lokacijama parka zabilježeno je 11 pjevajućih mužjaka, čime su potvrđena saznanja o gniježđenju 11 parova ušara, priopćeno je iz NP-a.

Ušara je strogo zaštićena i ciljna vrsta na području ekološke mreže HR1000026 Krka i okolni plato.


Program praćenja gnijezdećih parova sova ušara (Bubo bubo) proveden je od 1. veljače do 10. ožujka u organizaciji udruge Biom


Od 1. veljače do 3. ožujka djelatnici Nacionalnog parka Krka na dvadeset jednom lokalitetu duž kanjona rijeke Krke osluškivali su pjevanje mužjaka sove ušare tijekom zalaska Sunca.


- Rezultatima praćenja jako smo zadovoljni i ove godine: na području NP Krka, od gornjeg preko srednjeg do donjeg toka, zabilježeno je jedanaest pjevajućih mužjaka, tako da su potvrđena dosadašnja saznanja o gniježđenju jedanaest parova ušara, priopćili su iz Javne ustanove NP Krka.


CiIj uspostave monitoringa jest praćenje trenda populacije sove ušare u Hrvatskoj, njezine rasprostranjenosti i uzroka i razmjera njezine ugroženosti. Sakupljeni podaci omogućit će bolje planiranje i predlaganje zaštite za tu strogo zaštićenu vrstu.


Sveukupna populacija ušare u Hrvatskoj procijenjena je na 800 do 1 200 parova.


Sova ušara najveća je europska sova, duga do 70 cm, s rasponom krila do 170 cm. Osim po veličini, prepoznaje se po velikim ušnim čupercima i velikim crvenonarančastim očima. Ne gradi gnijezda, već koristi udubine i pukotine stijena, gnijezda drugih ptica, praznine među korijenjem velikih stabala pri tlu i duplje. Parovi su monogamni i uglavnom doživotni, stoga, jednom kada uspostave teritorij, trajno ostaju na njemu.


Ušara je u Hrvatskoj neposredno ugrožena elektrokucijom (strujnim udarom) na električnim vodovima, krivolovom, namjernim ili slučajnim trovanjem i stradavanjem od elisa vjetroelektrana. Posredno ju ugrožava i smanjivanje njenih staništa, a prijetnju su i uznemiravanje na gnjezdilištima zbog rekreativnih aktivnosti građana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!