14:17 / 17.08.2018.

Autor: E.L.S./Hina

U Peruu otkriven gotovo 4000 star zidni reljef

Foto: Printscreen

Foto: Printscreen

Foto: - / -

Oko 2,8 metara dugačak i metar visok reljef pronađen je na arheološkom nalazištu Vichama, oko 110 sjeverno od glavnoga grada Lime.
Oko 3800 godina star zidni reljef koji prikazuje zmije i ljudske glave otkriven je u Peruu, objavila je službena novinska agencija Andina.

Oko 2,8 metara dugačak i metar visok reljef pronađen je na arheološkom nalazištu Vichama, oko 110 sjeverno od glavnoga grada Lime. Na njemu se vide četiri ljudske glave između kojih pužu zmije. Glave gmazova usmjerene su prema sjemenkama kojima je dan ljudski oblik.

Arheologinja Tatiana Abad za list El Comercio je objasnila da zmije predstavljaju vodena božanstva te navodnjavaju zemlju kako bi sjemenke mogle rasti.

Vjeruje se da su tadašnji stanovnici Vichame nacrtali reljefne slike koje prikazuju sušno razdoblje povezano s klimatskim promjenama, piše dpa.

Grad Vichama izgrađen je između 1800. i 3500. godine prije Krista, a na arheološkom nalazištu koje je ondje smješteno otkrivene su grobnice i glinene nastambe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!