16:43 / 21.11.2020.

Autor: M.Š./Hina

U Pompejima otkriveni dobro očuvani ostaci muškaraca stradalih u erupciji 79. g.n.e.

Foto: Pixabay/Ilustracija

Foto: Pixabay/Ilustracija

Foto: - / -

Arheolozi su otkrili iznimno dobro očuvane posmrtne ostatke dvojice muškaraca smrtno stradalih u vulkanskoj erupciji Vezuva.
Arheolozi su otkrili iznimno dobro očuvane posmrtne ostatke dvojice muškaraca smrtno stradalih u vulkanskoj erupciji Vezuva koja je 79. godine nove ere uništila drevni rimski grad Pompeje, objavilo je u subotu talijansko ministarstvo kulture.

Posmrtni ostaci pronađeni su u mjestu Civita Giuliana, 700 metara sjeverozapadno od središta drevnih Pompeja, u podzemnoj prostoriji velike vile na kojoj traju arheološka iskopavanja.

Jedan od njih je vjerojatno bio višega društvenog statusa ii imao je između 30 i 40 godina. Ispod vrata su arheolozi pronašli ostatke vunenog ogrtača.

Drugi muškarac, vjerojatno u dobi od 18 do 23 godine, bio je odjeven u tuniku i imao je nekoliko nagnječenih kralježaka, što ukazuje na to da je bio rob koji je obavljao teške poslove.

Zubi i kosti muškaraca dobro su očuvani, a šupljine kostiju stručnjaci su najprije ispunili gipsom koji se stvrdnuo, a zatim su ih iskopali da se ne bi polomile.

- Ove dvije žrtve vjerojatno su pokušale potražiti sklonište oko 9 sati ujutro kad ih je odnio piroklastični val, rekao je Massimo Osanna, direktor arheološkog nalazišta. "Umrli su od posljedica termičkog šoka, na što ukazuju njihove stisnute noge i ruke."

Ministar kulture Dario Franceschini je rekao da ovo otkriće ističe status Pompeja kao "nevjerojatnog mjesta za istraživanje i proučavanje".

U Pompejima je u trenutku erupcije vulkana 79. godine nove ere živjelo oko 13.000 stanovnika.

Ostaci grada otkriveni su tek u 16. stoljeću, a organizirana iskapanja započela su oko 1750.

No u novije vrijeme pozornost je usmjerena na nastojanje da se zaustavi propadanje i urušavanje vrijednih ruševina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!