17:29 / 30.08.2018.

Autor: M.Š./HRT

U povijest odlaze i halogene žarulje

-

-

Foto: - / -

Nakon što su u jesen 2009. godine u povijest otišle žarulje sa žarnom niti, ista je sudbina zahvatila halogenke. Na snagu je stupila direktiva EU kojom se zabranjuje proizvodnja halogenki.
Nakon što su u jesen 2009. godine u povijest otišle žarulje sa žarnom niti, takva sudbina od danas je zahvatila i halogene žarulje. Na snagu je stupila direktiva EU kojom se zabranjuje proizvodnja halogenih žarulja na području Europske unije.
Halogenke će biti u prodaji sve do isteka zaliha, nakon čega bi na policama europskih trgovina trebale ostati samo LED žarulje te fluorescentne ili neonske žarulje i kompaktno-fluorescentne žarulje, kakve se najčešće koriste u uredima i javnim ustanovama. Zabrana proizvodnje halogenki bila je predviđena još za 2016., međutim, pod pritiskom interesnih lobija te zbog visoke cijene LED žarulja, odgođena je za dvije godine. U međuvremenu se i cijena LED žarulja značajno snizila te mnogi smatraju kako više ne postoje prepreke za odgađanje zabrane. Iako su LED žarulje skuplje od halogenih, što je jedan od argumenata onima koji se protive zabrani proizvodnje halogenih žarulja, sva relevantna istraživanja pokazuju kako korištenje LED žarulja dugoročno donosi značajnu uštedu. Potrošnja energije je i do deset puta manja, veća je mogućnost upravljanja i prilagodbe, a i dulji im je životni vijek.
O tome što ova direktiva donosi svima u emisiji Dobro jutro, Hrvatska  govorio je Marin Đukić, mag. ing. el. iz HEP ESCO-a.

Umjesto da kao dosad na kutijicama žarulja tražite isključivo informaciju o jakosti svjetla, kod LED rasvjete morat ćete se malo probiti kroz poseban žargon.

Želite li u svojem domu postići toplu boju svjetla, poput onog s klasičnom rasvjetom, potražite žarulje s otprilike 2700 Kelvina, a lumene proučavajte u kontekstu jačine svjetlosti. Što veća količina lumena, žarulja je svjetlija, a tisuću lumena otprilike odgovara jačini svjetlosti žarulje između 75 i 100 Wata. Takva količina lumena bit će vam dostatna za osvjetljenje spavaće sobe ili kuhinje. Otprilike 400 lumena dovoljno vam je za stolnu lampu, a između 1500 i 3000 za poveći dnevni boravak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!