U Siriji otkriven rijedak rimski mozaik iz 4. stoljeća

13.10.2022.

08:17

Autor: Hina/HRT

Mozaik je pronađen u gradu Rastanu

Mozaik je pronađen u gradu Rastanu

Foto: Firas Makdesi / REUTERS

Sirijske vlasti otkrile su javnosti da je pronađen mozaik iz rimskog doba. Datira iz 4. stoljeća, iznimno je rijedak i očuvan u cijelosti.

Mozaik nastao prije 1600 godina pronađen je u gradu Rastanu, u pokrajini Homsu, u središnjoj Siriji, bivšem uporištu pobunjenika.


Na mozaiku je "rijedak prizor", na njemu se "jasno vide detalji i imena grčkih kraljeva koji su sudjelovali u Trojanskom ratu", rekao je za AFP Hammam Saad, voditelj iskapanja i arheoloških istraživanja u Općoj upravi za starine i muzeje.


- Dosad nismo imali ništa slično, istaknuo je Saad, dodajući da djelo nije "najstarije" u Siriji, ali je "najkompletnije i iznimno rijetko". Na mozaiku su prikazane i amazonske ratnice.


- Dio koji je dosad otkriven dug je 20 i širok šest metara, rekao je, dodajući da još treba očistiti druge dijelove.


Deveti je to mozaik otkriven na tom nalazištu.


Sirija, zemlja višetisućljetnih civilizacija, od Kanaanaca preko Grka, Rimljana, Bizantinaca do Omejada, prepuna je arheološkog blaga.


Neka nalazišta pretrpjela su razaranja u ratu koji je počeo 2011. Rastan, koji je svjedočio teškim borbama između vladinih snaga i oporbenih pobunjenika, ima mnoga drevna arheološka nalazišta koja datiraju iz rimskog doba.


U gradu Homsu crkva Um al-Zinar je spaljena, džamija Halid Ibn al-Walid oštećena, a mozaici u Rastanu ukradeni su.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!