U utrobi uginule ženke kita pronađena 22 kg plastičnih vrećica

02.04.2019.

11:33

Autor: E.L.S./Hina

default error photo
Luca Bittau, ekolog i predsjednik neprofitne organizacije Sea-Me Sardinia, kazao je da je riječ o osam metara dugačkoj ženki kita ulješure koja je u utrobi nosila fetus.
Talijanski ministar okoliša Sergio Costa oglasio se nakon što je na obali blizu sardinijskoga turističkog mjesta Porto Cerva otkrivena uginula ženka kita ulješure u čijoj su utrobi pronađena 22 kg plastičnih vrećica i ostalih plastičnih predmeta, prenio je Euronews.

Luca Bittau
, ekolog i predsjednik neprofitne organizacije Sea-Me Sardinia, kazao je da je riječ o osam metara dugačkoj ženki kita ulješure koja je u utrobi nosila fetus.

- Bila je gravidna i gotovo sigurno je spontano pobacila prije nego što se nasukala na obalu, a fetus je bio već prilično razvijen. U želucu nasukane ulješure pronašli smo vreće za smeće, dijelove paketića koji se koriste za pranje rublja, a na njima su još uvijek vidljivi barkod i robna marka, čak i jednu plastičnu cijev za građevinske radove, plastične tanjure, zapetljane ribarske mreže te mnoge druge predmete od plastike koje više nije moguće identificirati - kazao je Bittau.

- Ovo je još jedan jasan dokaz o tomu u kolikoj smo mjeri naše more onečistili plastičnim otpadom. Ima li još onih koji smatraju da je ovo nevažno? Za mene ovaj problem predstavlja prioritet - napisao je ministar Costa na Facebooku.

- Masovno smo i ne razmišljajući koristili predmete od jednokratne plastike i sada za to plaćamo cijenu. Da budemo iskreni, prije svih je plaćaju životinje, a potom i mi - dodao je.

Costa je podsjetio na nedavno donesenu odluku Europskog parlamenta kojom se za sve zemlje članice od 2021. uvodi zabrana korištenja nekih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu, primjerice slamki i plastičnog pribora za jelo.

- Italija će biti jedna od prvih zemalja koje će tu odredbu provesti - kazao je ministar Costa.

Svjetski fond za zaštitu prirode (WWF) ranije je upozorio da plastika predstavlja veliku prijetnju morskim životinjama. U priopćenju se dodaje da je u posljednje dvije godine zbog gutanja plastičnih predmeta uginulo pet kitova. Na Filipinima je prošli mjesec pronađen uginuli kit s 40 kilograma plastičnih vrećica u želucu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!