U Varaždinu započelo 4. europsko natjecanje u robotici

07.06.2023.

Zadnja izmjena 18:43

Autor: Hina/HRT/B.B.B.

Natjecanje RoboCup u Njemačkoj 2018. godine

Natjecanje RoboCup u Njemačkoj 2018. godine

Foto: Julian Stratenschulte / PIXSELL/DPA

Varaždinska županija domaćin je 4. europskog natjecanja u robotici European RoboCup Junior 2023., koje je u srijedu započelo u varaždinskoj Gradskoj sportskoj dvorani na Dravi, a okupilo je 730 sudionika.


Župan Anđelko Stričak, koji je i otvorio natjecanje mladih robotičara, kazao je kako će Varaždin iduća četiri dana biti domaćin europskog natjecanja u robotici koje se po prvi puta održava u Hrvatskoj.

Na natjecanju se natječu učenici iz 18 država svijeta. Varaždinska županija se odlučila na organizaciju natjecanja jer varaždinski učenici osvajaju medalje diljem svijeta te se onon upravo zbog njih i njihovih mentora organizira u Varaždinu, rekao je Stričak.

Natjecanje je okupilo 730 sudionika - 507 natjecatelja i 223 mentora i pratitelja. Sudjeluju djeca i mladi predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta, u dobi od 5 do 19 godina, iz 18 zemalja, a među je 29 ekipa iz Hrvatske.

Natjecatelji će odmjeriti snage u tri osnovne kategorije: Rescue, Soccer i ON Stage, odnosno 15 potkategorija, a imena najboljih saznat će se u subotu, kada slijedi proglašenje pobjednika i ceremonija zatvaranja.

Zanimanje sadašnjosti


Organizator natjecanja Ivica Kolarić, voditelj Centra izvrsnosti za robotiku Varaždinske županije, rekao je da je natjecanje kruna njegovog rada.

- Na natjecanju je 29 ekipa iz Hrvatske, dvadeset naših učenika bit će suci, a u srpnju će nas predstavljati u Bangkoku, naveo je Kolarić.

Predsjednik hrvatskog društva za robotiku Darko Pongrac kazao je kako je natjecanje ujedno priznanje rada hrvatskih robotičara u posljednjih 15 godina i rezultatima koje postižu na svjetskim i europskim natjecanjima.

- Možemo reći da mehatroničari, kombinacija elektrotehnike i strojarstva, nije zanimanje budućnosti, već je zanimanje sadašnjosti. Ovi mladi ljudi svojim radom, inteligencijom i kreativnošću zaslužuju da se podupru u njihovim nastojanjima, izjavio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Organizator natjecanja je Hrvatsko društvo za robotiku, dok su partneri Varaždinska županija, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Hrvatski robotički savez, Europski talent centar Hrvatska Centri izvrsnosti Varaždinske županije, Ustanova za obrazovanje odraslih te Fakultet organizacije i informatike Varaždin Sveučilišta u Zagrebu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!