U Žrnovnici otvoreni laboratoriji za hidro-tehnička i potresna istraživanja

30.09.2021.

21:03

Autor: Zoran Kukilo/M.M./Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

U Žrnovnici otvoreni laboratoriji za hidro-tehnička i potresna istraživanja

U Žrnovnici otvoreni laboratoriji za hidro-tehnička i potresna istraživanja

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Povijesni dan za splitski Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije. U Žrnovnici pored Splita svečano su otvoreni laboratoriji za hidro-tehnička i potresna istraživanja. Vrijedni su čak 85 milijuna kuna, a sve je financirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Uz sadašnjeg dekana Nikšu Jajca čast da svečano otvori nove laboratorije dobio je nekadašnji gradonačelnik Splita i prvi dekan Fakulteta građevinarstva otprije 50 godina, danas 95- godišnji Jakša Miličić.

- Ovo je imperativ da se ide u Europu. Ovo je preveliko za premalu Hrvatsku. Ovo je šansa da postanemo na Mediteranu nešto što do danas ja mislim na Mediteranu ni nema, rekao je Miličić.

Izgrađena je zgrada u kojoj je laboratorij za hidro-tehnička istraživanja, s vodnim kanalom i bazenom s valovima, te zračnim tunelom koji može simulirati vjetar do 170 km na sat. Nadograđena je i dodatno opremljena i druga zgrada u kojoj već 10 godina djeluje laboratorij za potresna istraživanja.

- Dobili smo mogućnost da naši zaposlenici budu konkurentni kolegama u okviru europskog istraživačkog prostora. Ovdje je možda i najveći iskorak napravljen jer mi smo imali dugu tradiciju hidro-tehničkih istraživanja, a sada imamo i opremu kojom možemo napraviti i daljnji iskorak, rekao je dekan Jajac.

- Jedan zaista vrhunski istraživački centar. Kad kažem vrhunski tu ne mislim samo na našu razinu, to premašuje zapravo i Europu, tako da možemo biti samo ponosni. Ovo je pokazatelj da idemo pravim putem, kaže prof. dr. sc. Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu.

Laboratoriji će se u najvećoj mjeri koristiti za rad i istraživanja mladih znanstvenika, ali će zasigurno raditi i na komercijalnim projektima s raznim privrednim subjektima. Trogodišnji projekt okončan je upravo na 50-tu obljetnicu splitskog Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!