09:37 / 07.01.2019.

Autor: M.Š./HRT

Umjetna inteligencija nije igračka, već potencijalno vrlo opasna tehnologija

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

"Mi već danas imamo radna mjesta koja više nisu potrebna zahvaljujući umjetnoj inteligenciji. Taj će se trend nastaviti", ističe Jan Šnajder, izvanredni profesor sa Zavoda za elektroniku, mikroelektroniku, računalne i inteligentne sustave.
Jesu li napredna robotika i umjetna inteligencija sadašnjost ili tek budućnost te koje to izazove, posebno etičke i pravne nosi i kako mijenja život i sfere djelovanja ljudi? Tema je to o kojoj se razgovaralo u Studiju 4.

- Umjetna inteligencija je tehnologija, što znači da ima svoje prednosti i svoje nedostatke. Prednost je što umjetna inteligencija za razliku od drugih tehnologija ima mogućnost napraviti veliki utjecaj na društvo u smislu velikog poboljšanja kvalitete života te nas pomaknuti u prostoru gdje još nismo - došli. Umjetna inteligencija ne mijenja samo fizički, već i intelektualni rad. Moći će otvoriti neke horizonte koje do sada nismo mogli otvarati, objašnjava pojam 'umjetne inteligencije' Jan Šnajder, izvanredni profesor sa Zavoda za elektroniku, mikroelektroniku, računalne i inteligentne sustave.

Tamne strane umjetne inteligencije su etičke i društvene prirode. Općenito tu je pitanje - kako tehnologija utječe na čovjeka?

- Mi već danas imamo radna mjesta koja više nisu potrebna zahvaljujući umjetnoj inteligenciji. Taj će se trend nastaviti. Mnoga zanimanja, koja su na neki način fizički i mentalno rutinska, bit će zamijenjena sustavima umjetne inteligencije. To može biti softver, ne nužno roboti.

Šnajder ističe da tehnologija često napreduje puno brže nego što to pravni okvir može slijediti. Događa se da ljudi budu zatečeni, tehnologija definira kako će se stvari razvijati.

- Etika nema odgovore na mnoga osnovna pitanja. S razvojem tehnologije otvara se cijeli niz pitanja. Mi danas imate već sustave koji određuju hoćete li primjerice biti primljeni na neko radno mjesto. Sada je sve podignuto na veću razinu. Moguće je primjerice da ne dobijete kredit jer je sustav umjetne inteligencije odlučio da ga nećete dobiti. Pitanje je može li sustav ponuditi adekvatni odgovor zašto taj kredit niste dobili. Tu je etički problem. Da čovjek postaje mala točkica u optimizacijskom globalnom algoritmu umjetne inteligencije.

- Imamo tehnologiju, imamo sustave koji su drastično promijenili naše živote, osobito živote mladih. Danas treba razmišljati o tome gdje s tom tehnologijom želimo doći. Umjetna inteligencija nije igračka, to je potencijalno vrlo opasna tehnologija, zaključuje Jan Šnajder.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!