Unatoč pandemiji održano studentsko natjecanje u umjetnoj inteligenciji

05.12.2020.

18:19

Autor: Andrea Vatavuk/Dnevnik 2/B.A./HRT

default error photo
Natjecanje traje 24 sata, a glavni cilj je, osim razvoja umjetne inteligencije, širenje kontakata i znanja.
Unatoč pandemiji i smanjenim aktivnostima studenata, održalo se natjecanje u programiranju i izradi umjetne inteligencije, no ovaj put na daljinu. Riječ je o natjecanju koje studenti organiziraju za studente. Traje 24 sata, a glavni cilj je, osim razvoja umjetne inteligencije, širenje kontakata i znanja.

➡️ Umjetna inteligencija uskoro bi po vašem glasu mogla otkriti jeste li bolesni

Iza Mirele i Hrvoja probdjevena je noć. Oni su, uz ostale članove ekipe, tijekom natjecanja sve vrijeme natjecateljima dostupni kao tehnička potpora. Prvi zadatak, u obliku računalne igrice, nije bio baš jednostavan.

- Ovogodišnja tema bila je takva da su dva graditelja smještena na pusti otok gdje imaju različite resurse. Moraju ih skupljati i od toga graditi gradove, svoje utvrde, i povezivati ih cestama, objašnjava organizatorica Mirela Vučić iz AI Battlegrounda.

- Kod ovakvog zadatka mogu se naći brojni detalji koji se mogu protumačiti na dva-tri načina. Gdje se smije graditi grad, gdje se ne smije graditi grad, koliko blizu protivniku, koliko daleko od protivnika, kaže dizajner zadatka Hrvoje Maligec.


Natjecatelji su podijeljeni u 16 timova, a nakon rješavanja prvog zadatka slijedi izravna borba. Tri najbolja tima osvajaju novčane nagrade.

- U timu nas je četvero i radimo svi na jednom mjestu jer nam to puno olakšava našu komunikaciju i vjerojatno ne bismo uspjeli riješiti zadatak da smo odvojeni, kaže natjecatelj Marko Puk.

Sadašnji, ali i bivši sudionici kažu kako je ovo jedno od najboljih IT natjecanja. Uz to što je zanimljivo i zabavno, korisna je priprema za budućnost.

- Baš predstavlja neko pravo iskustvo koje ljudi imaju. Generalno, kad dođeš na posao, isto tako ćeš dobiti neki problem i postojat će puno načina za njegovo rješavanje, ali ti moraš odabrati onaj pravi i nitko ti zapravo neće toliko puno pomoći, kaže student FER-a i bivši natjecatelj Luka Košćak.

- Ne postoji puno mjesta gdje bi oni to mogli samostalno implementirati i ovo je dobar poticaj da se okušaju u nečemu takvom, kaže Puk.

Ovaj projekt osmislili su naši studenti, ali žele da ga prepoznaju i ostale europske države.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!