16:41 / 26.05.2019.

Autor: Blanka Uzelac/HRT

Upoznajte čudnovate ribe Jadrana

-

-

Foto: - / -

Svaka od vrsta ima svoj svojstveni obrazac ponašanja, tako da kad upoznate svaku ponaosob, onda znate koju taktiku primijeniti.
U Jadranskome moru možemo naći 458 različitih vrsta riba, a one najzanimljivije i najatraktivnije - svojim je objektivom zabilježio Marinko Babić, rođeni Slavonac koji se podvodnom fotografijom bavi već desetak godina. Riječkoj publici predstavio je morske ribe, čudnovate i posebne. Za neke mu je trebalo tri mjeseca strpljenja.

- Svaka od vrsta ima svoj svojstveni obrazac ponašanja, tako da kad upoznate svaku ponaosob, onda znate koju taktiku primijeniti - kaže.

Morskog psa nikada nije sreo. To je toliko malena vjerojatnost da se, kaže, može zanemariti. No nije da ih nema u Jadranu. Čak i onih Spilbergovih, bijelih.

- Bijela psina je redovit posjetilac Jadrana, sad je malo rjeđi nego ranije, dok je veći morski pas, golema psina,  sve češći. To znači da smo u 200 godina imali 20 nalaza, a onda u samo 20 godina isto tako 20 nalaza - kaže dr. sc. Marcelo Kovačić, muzejski savjetnik Prirodoslovnog muzeja Rijeka.

Trebamo li se bojati morskih pasa?

- Prije će vas 2 puta grom udariti na isto mjesto, nego što će vas napasti morski pas - odgovara.

Sad kad nam je srce na mjestu, doznali smo i nešto o bioraznolikosti riba.

- Ona poznata biološka raznolikost raste. U zadnjih 20 godina upoznali smo još 50 vrsta u Jadranu... Tri vrste su izumrle, a 50 ih je ugroženo - kaže Kovačić.

Ribe možete pogledati na izložbi u Prirodoslovnom muzeju, a zanimljivo je da će u srijedu biti postavljena i na riječkoj ribarnici.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!