13:33 / 24.01.2019.

Autor: HRT

Uskoro automobil koji vozi na grane i grančice?

-

-

Foto: - / -

Švedski znanstvenik proizveo je bioprodukt polimer lignin. Nakon pročišćavanja i filtracije, pretvorio ga je u mješavinu goriva.
Mogu li se korjenje, grane i grančice jednog dana koristiti za pogon automobila? Tome se nadaju švedski znanstvenici nakon što su proizveli bioprodukt koji, zasad skromno, čini upravo to.

Kemičar Christian Hulteberg sa sveučilišta u Lundu iskoristio je crnu tekućinu koja je otpad u proizvodnji celuloze i papira kako bi stvorio polimer lignin. Nakon pročišćavanja i filtracije, pretvorio ga je u mješavinu goriva.

U smislu zaštite okoliša, Hulteberg kaže da je bolji od ostalih biogoriva poput etanola. "Dobar dio kontroverzi povezanih s proizvodnjom etanola proizlazi iz upotrebe sirovina koje se zapravo mogu koristiti za prehranu ljudi", pojasnio je.

Hulteberg je izgradio pokusnu elektranu i nada se da će "šumsko gorivo" biti u široj upotrebi do 2021. Iako će zadovoljavati samo dio potreba švedskih vozača, očekuje da će, zajedno s drugim obnovljivim izvorima na kojima se radi, pridonijeti smanjenju upotrebe fosilnih goriva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!