Uspješno završeno važno prestižni projekt Ane Sunčane Smith

27.09.2019.

19:26

Autor: Andrea Vatavuk/HRT

-

-

Foto: - / -

Svjetski poznata znanstvenica Ana Sunčana Smith šest je godina sa svojim timom radila na istraživanju koje bi se moglo primijeniti u mnogim područjima znanosti.
Hrvatska znanstvenica Ana Sunčana Smith predstavila je rezultate šestogodišnjeg istraživanja, za koje je dobila milijun i pol eura od Europskog istraživačkog vijeća. Istraživanje je provedeno na Institutu "Ruđer Bošković", a zbog svoje je važnosti dobilo i titulu Znanstvenog oskara.

Svjetski poznata znanstvenica Ana Sunčana Smith šest je godina sa svojim timom radila na istraživanju koje bi se moglo primijeniti u mnogim područjima znanosti.

- Najvažniji rezultati našeg istraživanja su jedna veza između stanične membrane i proteina koji zapravo žive na toj staničnoj membrani i uspostava onda jednog modela po kojima se može dobro i korektno izračunati kako će ti proteini reagirati s okolnim stanicama - objašnjava prof. dr. sc. Smith.

Očekivano, rezultati će se koristiti u daljnjim medicinskim istraživanjima.

- Trenutno zapravo jako puno radimo s kolegama koji su zainteresirani za imune terapije gdje imuna stanica mora prepoznati stanicu karcinoma i onda koristi te procese koje smo mi modelirali - dodaje voditeljica projekta.

Doktorandima je posebno koristio rad na ovakvom projektu.

- Bilo je izutetno zanimljivo, ovih par godina stvarno mogu vidjeti na sebi da sam napredovao u znanstvenom smislu i kao osoba i mislim da je to jedna odlična platforma za napredovanje - uvjeren je doktorand Marko Hanževački.

- Projekt je rezultirao u puno vrhunskih publikacija i puno prezentacija na svjetskim kongresima i jako nam je drago da su studenti uspjeli ići na međunarodnim kongresima - naglašava dr. sc. David Mattew Smith, ravnatelj Instituta "Ruđer Bošković".

Novi je projekt na pomolu - obnova i modernizacija Instituta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!