09:13 / 05.10.2018.

Autor: T.V./Hina

Uzimanje vitamina D možda neće poboljšati stanje koštanog sustava

Ilustracija: Pixabay

Ilustracija: Pixabay

Foto: - / -

Uzimanje vitamina D možda neće poboljšati stanje koštanog sustava, rezultirati većom gustoćom kostiju ili spriječiti prijelome i padove odraslih osoba, sugerira novo veliko istraživanje.
Uzimanje vitamina D možda neće poboljšati stanje koštanog sustava, rezultirati većom gustoćom kostiju ili spriječiti prijelome i padove odraslih osoba, sugerira novo veliko istraživanje.

Prema radu objavljenom u časopisu Lancet Diabetes & Endocrinology stručnjaci su, analizirajući rezultate 81 ranije studije, utvrdili da nema koristi od tih preparata za kosti.

Naši rezultati pokazuju da je malo razloga da odrasle osobe uzimaju preparate vitamina D za kosti i njihovu zaštitu od prijeloma osim za visoko rizične osobe poput onih koje nisu dugo vremena izložene sunčevim zrakama, kaže voditeljica istraživanja dr. Alison Avenell iz britanskog sveučilišta Aberdeen.

Primjerice starije osobe smještene u neke institucije koje nikad ne idu van.
Uzimanje vitamina D dugo se preporučuje starijim osobama radi liječenja i sprečavanja osteoporoze. Avenell kaže kako bi željela vidjeti promjenu preporuka koje će odvratiti ljude od uzimanja tih preparata.

Za potrebe istraživanja tim na čelu s Avenell proučio je ranije studije koje su se bavile utjecajem preparata vitamina D na zdravlje kostiju. Izdvojili su 81 istraživanje koje je obuhvatilo 53.537 ispitanika koji su proučavani između četiri tjedna i pet godina. Više od tri četvrtine istraživanja obuhvatilo je žene starije od 65 godina.

Analiza podatak pokazala je da uzimanje vitamina D nije imalo nikakav učinak na broj prijeloma ili padova a ni različite doze vitamina D nisu imale različite rezultate. Čini se da vitamin nije rezultirao povećanjem gustoće kostiju. Avenell ističe da u pogledu uzimanja vitamina D nema konsenzusa oko toga što je zdrava doza toga preparata.

Dr. Ethel Siris, profesorica sa sveučilišta Columbia u New Yorku kaže da su ti rezultati možda točni za prosječnu zdravu osobu no mogu biti pogrešni za ljudi čije su kosti već počele slabiti. Glavni razlog zbog kojeg starije žene počinju gubiti koštanu masu i imaju prijelome je gubitak estrogena u menopauz", kaže Siris.

Faktor rizika za pogoršanje zdravlja kostiju je niska koncentracija kalcija ili vitamina D. Postoji prijepor koliko ih je potrebno uzimati no ako već postoji problem s kostima želite biti dobro 'pokriveni' u pogledu kalcija i vitamina D.
Rizici povezani s uzimanjem vitamina D su mali
, dodaje ona. Siris ističe da je zabrinuta zbog toga što bi rezultati ovoga istraživanja mogli potaknuti ljude koji već imaju krhkije kosti da prestanu uzimati vitamin D.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!