Uzrok curenja rashladne tekućine na Sojuzu sićušna rupica

19.12.2022.

18:45

Autor: P.F./Hina/HRT

Sojuz usidren na ISS-u, ilustracija

Sojuz usidren na ISS-u, ilustracija

Foto: Dima Zel / Shutterstock

Rupica promjera manjeg od jednog milimetra uzrok je curenja rashladne tekućine na ruskoj svemirskoj kapsuli Sojuz, usidrenoj na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS), priopćio je u ponedjeljak predsjednik ruske svemirske agencije Roscosmos.

Planirana svemirska šetnja dvojice ruskih kozmonauta je prošli tjedan bila otkazana nakon što je NASA primijetila da iz svemirske kapsule suklja tekućina.

Prije nekoliko dana je Sergej Krikalev, voditelj svemirskih letova s ljudskom posadom u Roscosmosu, u izjavi objavljenoj na Telegramu rekao da bi uzrok curenja iz Sojuza MS-22 mogao biti mikrometeoroid koji je udario u brod.

Temperature u kapsuli su se u međuvremenu podignule, a Roscosmos istražuje uzrok curenja i načine kako riješiti problem.

Rashladna tekućina služi za regulaciju temperature na kapsuli.

- Preliminarni pregled je pokazao da je zbog rupice promjera 0,8 milimetara došlo do smanjenja tlaka. Posada nije u opasnosti i trenutačno se svi nalaze unutar ISS-a, rekao je šef Roscosmosa Jurij Borisov.

Temperatura na Sojuzu MS-22 je trenutačno stabilizirana na manje od 30 °C i kapsula je u radnom pogonu.

No Borisov tvrdi da je jasno da situacija nije dobra te da će se do kraja mjeseca odlučiti koji će se koraci poduzeti.

Roscosmos bi, u slučaju da se pokaže da je Sojuz MS-22 neispravan, mogao poslati rezervnu svemirsku letjelicu kojom bi se kozmonauti vratili na Zemlju.

Rezervna bi letjelica mogla biti spremna za polijetanje 19. veljače.

Ni američka svemirska agencija ni Roscosmos nisu objasnili temperaturni raspon letjelice, koliko je letjelica bila blizu dostizanja tih granica, koliko je rashladne tekućine iscurilo ili kada je curenje prestalo.

Svemirska letjelica Sojuz prevezla je kozmonaute Sergeja Prokopjeva i Dimitrija Petelina zajedno s NASA-inim astronautom Frankom Rubiom do svemirske stanice u rujnu, što je bio prvi zajednički američko-ruski let prema obnovljenom sporazumu između NASA-e i Roscosmosa koji omogućava miješanim posadama putovanja u svemir i iz njega.

Rusija je dala do znanja da više možda neće sudjelovati u prijevozu posade na ISS te da je moguće da će lansirati vlastitu svemirsku postaju.

Borisov je još u srpnju rekao da je ISS nadživio svoju svrhu te da je ta svemirska postaja opasna.

Rusija i SAD i dalje održavaju znanstvenu suradnju.

ISS, veličine nogometnog igrališta, koji kruži oko 400 kilometara iznad Zemlje, kontinuirano ima posadu od 2000. godine i njime upravlja američko-rusko partnerstvo koje uključuje i Kanadu, Japan i 11 europskih zemalja.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!