Velika akvizicija u domaćoj industriji računalnih igara

04.06.2020.

19:19

Autor: Hrvoje Reder/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

default error photo
Iza Playrixa braća su Igor i Dmitry Anatolyevich Buhkman, čija se imena mogu naći na Forbesovoj listi milijunaša.
Jedan od najvećih svjetskih razvojnih studija mobilnih igara, ruski Playrix stigao je u Hrvatsku. Financijski detalji još su tajna, no dolazak ruskog diva mogao bi napraviti tektonski pomak u domaćoj industriji videoigara.

Stigao je veliki igrač. Kompanija s prihodom od milijardu i 500 milijuna dolara u 2019. godini i godišnjim rastom od 30%. O akviziciji pišu svjetski tehnološki portali.

- Mi smo nakon nakon 20 godina ostvarili povijesni pothvat, praktički je to nešto što se nije nikad desilo u Hrvatskoj, govori Dejan Radić, Playrix Croatia.

- Kad ti se dogodi nešto ovako veliko, čovjek ne vjeruje da se doista tako nešto može dogoditi. Od početka je namjera Playrixa bila vrlo konkretna i vrlo ozbiljna, kaže Ivan Bralić, Playrix Croatia.

Pregovori su bili kratki, preuzimaju se svi zaposlenici, kreće lov na nove.

- Veliki vjetar u leđa. Mislim da će biti jako dobra stvar za hrvatsku game-razvojnu scenu. Otvarat će se mnoga radna mjesta, nudit ćemo uvjete koji su daleko bolji, nego što smo mogli ponuditi prije, ističe Krešimir Špes, Playrix Croatia.

Vijest možda neće dobro primiti domaća konkurencija, jer počinje borba za donekle ograničen broj ljudi u branši.

- Sigurni smo da će doprinijeti i tome da zapravo dođe do razvoja budućih talenata i do još većeg interesa među mlađom generacijom za game industriju, smatra Damir Đurović, Reboot.

Investicija je prije svega potvrda da je ta naša industrija prepoznata na globalnoj sceni.

- Mi smo ih prepoznali izmjenama zakona u audiovizualnim djelatnostima. Oni su priznati, imaju sustave potpora. Sad će se uskoro imenovati i prvi savjetnik za game dizajn u HAVC-u, govori Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture.

Iza Playrixa braća su Igor i Dmitry Anatolyevich Buhkman, čija se imena mogu naći na Forbesovoj listi milijunaša.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!