07:53 / 18.04.2018.

Autor: E.L.S./Hina

Velike tehnološke tvrtke se obvezuju da će se bolje boriti protiv kibernetičkih napada

-

-

Foto: - / -

Među 34 potpisnika su švicarski ABB, američki Cisco, Facebook, HP, Microsoft, Oracle, finska Nokia te španjolska Telefonica.
Tridesetak svjetskih tehnoloških tvrtki, među kojima američki divovi Microsoft i Facebook, obećali su  da će se bolje boriti protiv kibernetičkih napada, posebice da neće pomagati vladama da ih pokrenu.

Taj "Cybersecurity Tech Accord" obećava obranu klijenata posvuda u svijetu od napada tvrtki ili država-nacija cyber kriminalaca" bez obzira na motive, zločinačke ili geopolitičke, prema priopćenju objavljenom na web stranici posvećenoj toj temi.

Prošlogodišnji razarajući napadi pokazuju da cyber sigurnost nije stvar jedne tvrtke, rekao je predsjednik Microsofta Bard Smith, prema tom priopćenju. Taj dogovor određuje načela i pomoći će u zajedničkom učinkovitijem radu, dodao je.

Potpisnici će stvoriti jaču zaštitu protiv cyber napada, prema tom dogovoru. Oni neće pomagati vladama u pokretanju cyber napada na nedužne građane i tvrtke i spriječiti će svaku manipulaciju ili iskorištenje njihovih proizvoda ili usluga u svakoj etapi razvoja, koncepcije i distribucije tehnologija, dodaje se.

Među 34 potpisnika su švicarski ABB, američki Cisco, Facebook, HP, Microsoft, Oracle, finska Nokia te španjolska Telefonica.

Prošle godine su izvedeni brojni veliki informatički napadi, posebice Vannacry i NotPetya i neke zemlje, posebice Rusija su redovno za njih osumnjičene.

Sjedinjene Države i Velika Britanija su odaslale u ponedjeljak rijetko zajedničko upozorenje na ruski zlonamjerni kibernetički napad na njihove administracije i infrastrukture.

Washington optužuje Moskvu za brojne kibernetičke napade, posebice NotPetya koji je paralizirao tisuće računala u svijetu u lipnju 2017.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!