Veliki uspjeh u fuzijskim istraživanjima u sklopu EUROfusion-a

06.07.2022.

15:24

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Znanost

Znanost

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Europski znanstvenici, uključujući i one hrvatske, postigli su veliki uspjeh u fuzijskim istraživanjima organiziranim u sklopu EUROfusion-a, najvećeg europskog konzorcija za istraživanje fuzije.

- Otprilike 4 tisuće znanstvenika koordinirano rade na fuzijskim istraživanjima u svim članicama EU-a, plus Velika Britanija, Švicarska i Ukrajina. Mi aktivno sudjelujemo u tome od 2013., objašnjava dr. sc. Tonči Tadić, voditelj hrvatskih fuzijskih aktivnosti u sklopu konzorcija EUROfusion.

Jučer se u Bruxellesu obilježio svečani početak rada EUROfusion-a u u okviru „Horizon Europe“, koji je zapravo počeo još 2021. godine, ali se morao odgoditi zbog COVID pandemije.

- EU će investirati više od milijarde eura u fuzijska istraživanja u idućih 7 godina. Cilj je da kraja ovog desetljeća pomognemo u završetku ITER-a, najvećeg svjetskog fuzijskog reaktora koji se gradi u Francuskoj - to je reaktor vrijedan 15 milijardi eura, a zajedno ga grade EU, SAD, Rusija, Kina, Indija i Japan. Cilj je da jednako tako pomognemo u početku gradnje i dizajnu DONES-a, projektu kojeg predvode Španjolska i Hrvatska, te da ujedno sudjelujemo i u čitavom nizu manjih eksperimenata na ostalim manjim reaktorima po Europi. Krajnji cilj je dizajn fuzijske elektrane DEMO, koja bi na mreži trebala biti negdje 2050-ih, objašnjava Tadić.

Istraživači su postavili novi rekord fuzijske energije od nevjerojatnih 59 MJ. Proces je, kaže Tadić, izuzetno efikasan jer je potrebno puno manje materijala za dobivanje te energije u odnosu na plin, ugljen, uran, i slično.

- Ovo, s jedne strane, pokazuje da se može i da je cijela priča na dobrom tragu. S druge strane, prije mjesec dana je osporen i Greenwaldov limit, zakon iz fuzije koji je tvrdio da se ne može sabijati plazma više od postavljenog limita. Sve to govori da će fuzijski reaktori biti još i efikasniji nego što smo očekivali.

- Što se tiče budućnosti fuzijskih istraživanja, sljedeća je na redu svjetska konferencija „Soft“ koja će se održati u Dubrovniku, na kojoj će se predstaviti hrvatska industrija u svijetu fuzije. Zatim slijedi gradnja DONES-a, kaže Tadić, za koju bi do kraja godine hrvatski ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs i španjolska ministrica Morant trebali potpisati sporazum.

- Time će službeno započeti gradnja DONES-a, a onda će se tome priključivati i ostali. Očekuje nas i dovršetak ITER-a, koji je više od 70 posto kompletiran. To znači da bi do kraja ovog desetljeća imali ITER u pogonu, DONES u punoj gradnji, i dobro definiranu fuzijsku elektranu DEMO koja bi, prema onome što je jučer predstavljeno, trebala moći opskrbljivati energijom grad od milijun do milijun i pol stanovnika, zaključuje Tadić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!