Vespa slavi 75. rođendan

26.04.2021.

09:44

Autor: AFP/Hina/V.M.

Vespe u Sv. Donatu/arhiv

Vespe u Sv. Donatu/arhiv

Foto: Toni Pajkin / HRT - Radio Zadar

Još otkako je Audrey Hepburn godine 1953. upravljala vespom u "Prazniku u Rimu", talijanski skuter simbol je mladosti i stila. Mnogi su joj Talijani i dalje duboko privrženi, premda je napunila 75 godina.

- Imam Vespu 12 godina, ovo mi je treća. Želio sam nešto originalnije od japanskih skutera, a usto je napravljena od metala, a ne od plastike pa je izdržljivija, kaže 40-godišnji Marco Guerrieri, knjigovođa iz Rima.


Premda je za njega to najpraktičnija metoda prijevoza, tvrdi da je mnogima statusni simbol. 


- U mojoj četvrti svi uspješni ljudi voze vespu, kaže Guerrieri.


Rimske pustolovine Audrey Hepburn i Gregoryja Pecka proslavile su vespu 50-ih godina prošlog stoljeća, ali njezina povijest počinje 23. travnja 1946., kad je registriran prvi patent za njezinu proizvodnju.

Vespe u Sv. Donatu/arhiv

Vespe u Sv. Donatu/arhiv

Foto: Toni Pajkin / HRT- Radio Zadar

Legenda kaže da joj je ime, koje na talijanskom znači 'osa', dao Enrico Piaggio, osnivač istoimene tvornice, jer je zvuk njezina motora podsjećao na zujanje. Sedamdeset i pet godina i 19 milijuna proizvedenih komada kasnije, Vespa nije izgubila ništa od svojeg šarma.


- 19 milijuna djevojaka i mladića, generacije su sanjale i vespom dobile svoju slobodu, navodi se u entuzijastičnoj izjavi tvornice Piaggo u povodu vespina 75. rođendana.


Od početka, 1946. godine, Vespe se proizvode u sjedištu tvornice Piaggo u Pontederi u Toskani. Tek su zadnjih godina otvorena i dva inozemna pogona, u Indiji i u Vijetnamu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!