18:35 / 04.08.2019.

Autor: J.P./T.D./HRT

VIDEO: "Leteći Francuz" preletio La Manche na flyboardu

Foto:REUTERS/Johanna Geron

Foto:REUTERS/Johanna Geron

Foto: - / REUTERS

Leteći Francuz, Franky Zapata uspio je u svojem naumu. Preletio je La Manche na "flyboardu". Na letećoj dasci koju je sam izumio.
Leteći Francuz, Franky Zapata  uspio je u svojem naumu. Preletio je La Manche na "flyboardu". Na letećoj dasci koju je sam izumio. Pogonjen kerozinom u ruksaku, daska je opremljena s 5 malih turboreaktora. A to mu je omogućilo da leti brzinom do 190 kilometara na sat.

Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!I

Popularni "Leteći Francuz" na svoj je pothvat krenuo u 8:15 s plaže u Francuskoj da bi se dvadeset minuta poslije spustio u zaljev na južnoj obali Engleske. Uspio se na pola puta opskrbiti i kerozinom. Preko mora je letio na visini do 20 metara.

- Vrlo sam sretan zbog obitelji, prijatelja i cijelog tima. To je nevjerojatan događaj u mom životu. Sada se mogu odmoriti, rekao je Franky Zapata.Krystel Zapata, njegova supruga, bila je oduševljena uspjehom.

- Sretna sam zbog njega jer mu je u posljednje vrijeme bilo teško. A sada smo na odmoru! Veoma sam sretna, hvala vam, ističe Krystel.


Foto: REUTERS/Johanna Geron

Prvi pokušaj preleta La Manchea čudesnom daskom 25. srpnja nije uspio.

- Prošli tjedan kada nije uspio bilo je katastrofalno, a sada je ovaj uspjeh veličanstven! To je odlična nagrada za njega, on je ludi izumitelj i veliki čovjek, oduševljeno je rekao Nicolas Pesnel, član tima. Melissa Ledoux, stanovnica Sangattea, izjavila je kako su svi iznimno sretni i ponosni na Frankyja, a posebno zato što se ovo dogodilo u njihovom kraju.

Helen Reed, stanovnica Dovera, objašnjava kako nije mislila da će Zapata uspjeti, premda se nadala.

Oči svijeta pomno su uprte u Francuzov izum - leteću dasku pogonjenu kerozinom koji je uskladišten u njegovu ruksaku. Može postići brzinu do 190 kilometara na sat! 35 kilometara širok kanal bio je neosvojiva tvrđava, a sada postaje dio povijesti.
Foto: REUTERS/Henry Nicholls

Foto: REUTERS/Henry Nicholls

Foto: - / REUTERS

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!