23:58 / 13.12.2020.

Autor: D.M./HRT

[VIDEO] Potpuna pomrčina sunca na jugu Čilea i Argentine

Potpuna pomrčina Sunca vidljiva iz SAD-a 2017. (Pixabay)

Potpuna pomrčina Sunca vidljiva iz SAD-a 2017. (Pixabay)

Foto: - / -

Jug Čilea i Argentine uronit će u mrak na dvije minute i devet sekundi.
Mjesec će u 17.02 po srednjeeuropskom vremenu blokirati Sunčev vatreni krug stvarajući potpuni mrak u uskoj zoni preko južnih dijelova Južne Amerike. Potpuna pomrčina Sunca bit će vidljiva na jugu Čilea i Argentine i trajat će dvije minute i devet sekundi. Djelomična pomrčina bit će vidljiva u većini krajeva Južne Amerike.

➡️ Prstenasta pomrčina Sunca

Kad Mjesec zaklanja Sunce, trenutak potpunog zamračenja traje svega nekoliko minuta. Sjena nije šira od 270 km i putuje brzinom od 1 km/h, pa potpuna pomrčina Sunca traje najviše 3 minute i 31 sekundu. Takva pomrčina na nekome mjestu Zemljine površine javlja se u prosjeku svakih 400 godina. Posljednja potpuna pomrčina vidljiva iz Hrvatske desila se 15. veljače 1961.. Iduća će biti 3. rujna 2081.

Pomrčinu uživo prenosi i internetski portal Time and Date koji nudi pogled s vulkana Villaricca u Čileu. Prijenos počinje u 15:30 po srednjeeuropskom vremenu. Potpuna pomrčina nudi znanstvenicima jedinstvenu mogućnost za proučavanje korone - vanjskog sloja Sunca. Moći će saznati više o tome kako Sunčeva atmosfera utječe na naše elektroenergetske mreže, telekomunikacijsku infrastrukturu i satelite.

"