Vilinski konjic pogođen uništavanjem močvara

09.12.2021.

15:17

Autor: HRT/Hina/J.L.

Vilinski konjic pogođen uništavanjem močvara

Vilinski konjic pogođen uništavanjem močvara

Foto: Ryan Mathew Dsouza / SHUTTERSTOCK

Gotovo petini populacije vilinskih konjica, kukaca koji imaju ulogu u suzbijanju bolesti jer jedu larve komaraca, prijeti izumiranje zbog uništavanja njihovih staništa, pokazuje novi Crveni popis ugroženih vrsta, objavljen u četvrtak.


U prvoj globalnoj procjeni stanja populacija vilinskih konjica i malih libela, Međunarodni savez za očuvanje prirode (IUCN) navodi da je najmanje 16% od gotovo 6.000 identificiranih primjeraka ranjivo, ugroženo ili kritično ugroženo.

Podaci o vilinskim konjicima dio su novog popisa na kojem se nalazi više od 40.000 vrsta biljaka, životinja i gljivica, od kojih 28% prijeti izumiranje.

Viola Clausnitzer, biologinja koja desetljećima proučava vilinske konjice, ocijenila je da je izvješće upozorenje i dodala da se boji da ih je ugroženo puno više jer nema dovoljno podataka.

- Ne znamo koliko djelića možemo izbaciti iz ekosustava, što upravo radimo, dok se cijeli ne uruši, rekla je.

Znanstvenici smatraju da su vilinski konjici ključni pokazatelj zdravlja vlažnih i močvarnih područja i rijeka.

Više od trećine vlažnih područja izgubljeno je od 1970., tri puta više nego šuma, po istraživanju iz 2018. Ramsarske konvencije, a taj trend prijeti i žabama te vidrama.

- U svijetu vlada perverzno stajalište da vlažna područja treba isušiti i učiniti prikladnijima za ljude. To je uništavanje, rekao je Craig Hilton-Taylor, voditelj ekipe za Crveni popis. 

Smanjenje broja predatora u vlažnim područjima kao što su vilinski konjici dovodi do povećanja broja komaraca koji prenose bolesti poput malarije i denge groznice u toplijim krajevima. Oni su također hrana za ptice i vodozemce.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!