21:35 / 01.11.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

Vinska preša stara 2700 godina iskopana na sjeveru Iraka

Iskopana vinska preša stara 2700 godina

Iskopana vinska preša stara 2700 godina

Foto: Ari Jalal / REUTERS

Arheolozi su pronašli prvo, a vjeruju i najstariju vinsku prešu staru 2700 godina koja se koristila na sjeveru Mezopotamije, što se poklapa s povijesnim spisima koji govore o nagloj potražnji za vinom vladajućih elita u Asiriji.

Jedno od najstarijih carstava na svijetu, Asirija je bila smještena u sjevernom dijelu Mezopotamije, uglavnom u današnjem Iraku, ali protezala se na dijelove današnjeg Irana, Kuvajta, Sirije i Turske.

- Ovo je doista jedinstveno arheološko otkriće, jer su njime prvi put na sjeveru Mezopotamije arheolozi mogli identificirati područje proizvodnje vina, kaže Daniele Morandi Bonacossi, profesor arheologije na sveučilištu u Udinama i direktor projekta Zemlja Ninive u iračkom Kurdistanu.

Postrojenje je pronađeno na nalazištu Khanis blizu sjeverne iračke pokrajine Dohuk, a vrijednost počiva napose u povijesnom kontekstu, kaže Bonacossi.

Asirijski spisi govore o povećanoj potražnji za vinom, posebno na carskom dvoru i među širom elitom. Vino se posluživalo tijekom brojnim obreda bogatih elita.

Arheobotanički ostaci pokazali su širenje vinograda u tom području u rečenom razdoblju.

- U kasnom periodu Asirije, između 8. i 7. stoljeća prije Krista, dramatično je porasla potražanja za proizvodnjom vina, kaže Bonacossi.

- Asirski carski dvor tražio je sve više i više vina, dodaje.

Otkriće uključuje 14 postrojenja za proces dobivanja vina u planinama. U gornjim, četvrtastim bazenima ljudi su prešali grožđe gazeći ga nogama, a sok se cijedio u donje kružne bazene.

Mošt se zatim skupljao u velike vrčeve gdje je fermentirao i prodavao se na veliko.

Za nalazište je zaslužna skupina talijanskih arheologa sa sveučilišta iz Udina u suradnji s odjelom za antiku iz Dohuka.

Znanstvenici sada žele uvrstiti to nalazište na UNESCO-ov popis svjetske baštine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!