17:12 / 30.07.2019.

Autor: Petra Neuner Geržinić/HRT

Visoke temperature: Što se događa ispod površine mora?

Foto: Pexels from Pixabay

Foto: Pexels from Pixabay

Foto: - / -

Pri visokim temparaturama neke će vrste, poput orada u rovinjskom akvariju, otići u dubine dok su vrućine, primjerice, brancinima podnošljivije.
Posljedice izrazito visokih temperatura vidljive su i ispod površine mora. One u Istri proučava Centar za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković u Rovinju. Zasad ove godine nisu zabilježili nikakve ekstreme.

Pogled na more umiruje. I tako je na površini. No u dubinama, burnije. Jer velik je stres i što smo preskočili proljeće te iz zime ušli u ljetne temperature.

Pri visokim temparaturama neke će vrste, poput orada u rovinjskom akvariju, otići u dubine dok su vrućine, primjerice, brancinima podnošljivije. No, upravo su produženo zimsko razdoblje i preskakanje proljeća glavni sumnjivci za pomor ježinaca na području Vrsara i Poreča, početkom ljeta.

To može spriječiti jače jugo ili bura - vjetar naime izmiješa, donosi svježu vodu s kisikom. Pa zasad panike nema. Situacija je nešto drukčija kod biljnog svijeta, posebice makroalgi.

Posljednjih godina na području zapadne Istre nestaju morske šumice koje su staništa ostaloj flori i fauni. A sve više temperature izazivaju i cvjetanje mora.

Dovoljna su dva tjedna i dolazi do pomora životinjskih vrsta, no utječe to i na rast algi i morskih cvjetova. Srećom, priroda još to dobro balansira. Kad već neće čovjek.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!