Voda iz "paukove mreže" za navodnjavanje nasada

22.04.2021.

14:19

Autor: Vladimir Šetka/M.M./HRT

Voda iz "paukove mreže" za navodnjavanje nasada

Voda iz "paukove mreže" za navodnjavanje nasada

Foto: Vladimir Šetka / HRT

Studenti sa sveučilišta u Bostonu osmislili su inovativno rješenje za skupljanje vode iz zraka i navodnjavanje poljoprivrednih površina. Kako to postići učili su iz primjera biljnoga i životinjskog svijeta i za svoj patent dobili svjetsku nagradu.

Mentor im je na tom projektu bila profesorica Anamarija Frankić, koja osim u Bostonu ekologiju predaje i na Zadarskom sveučilištu, koje je danas predstavilo pilot-projekt AquaWeb, uz primjenu patenta na Poljoprivrednom sveučilišnom dobru Baštica u Ravnim kotarima.

Dvije godine američki su studenti radili na projektu, koristeći princip biomimikrije, odnosno učeći iz prirode kako vlagu iz zraka pretvarati u vodu te je koristiti za navodnjavanje. Umjesto ovisnosti o sustavima koji nisu samoodrživi problem navodnjavanja riješili su na inovativan način. Kroz projekt ih je vodila profesorica Frankić.

Voda je svugdje oko nas, pa i u zraku. Ako jedan kukac, mali kornjaš, može usred pustinje nabaviti sebi vodu, zašto se mi onda toliko patimo ovdje na otocima i na Mediteranu, na koji način možemo pomoći u uzgajanju hrane, tako da nam voda bude, ne donesena iz nekih dalekih izvora, nego da je možemo sada i tu iskoristiti, ističe hrvatsko-američka znastvenica.

Proučavali su stotine biljnih i životinjskih vrsta kako bi utvrdili kako vodu pretvaraju iz zraka, spreme je i podijele s drugima. Odlučili su iz reciklirane plastike napraviti mreže, ali specifičnoga oblika.

- Mi smo izabrali da to bude šesterokut, a naučili smo i od pčele da su ti šesterokuti na bazi Fibonaccia i zlatnog koda najsnažniji i najčešći u prirodi. I u prirodi voda ne ide ravnom linijom, što mi stalno guramo, umrtvljujemo je i ubrzavamo, nego ona jednostavno voli svoj prirodni tijek, napominje profesorica Frankić.

Za patent, koji će se eksperimentalno provoditi na poljoprivrednom dobru Baštica, njezini su studenti dobili i svjetsku nagradu, a zadarski župan Božidar Longin vidi i njegovu širu primjenu.

- Danas vidimo jedan potpuno novi i inotavni projekt skupljanja vode iz vlage iz zraka te kako na taj način možemo navodnjavati. Odmah mi je sinulo da možemo ovo itekako primijeniti i na našim otocima, smatra zadarski župan.

A što se tiče Ravnih kotara više je projekata navodnjavanja koji su završeni ili su u tijeku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!