21:38 / 15.11.2019.

Autor: Alpe Dunav Jadran

Vremeplov zvukova dizajna

-

-

Foto: - / -

"Zvuk dizajna" zapravo je internetska aplikacija koja omogućuje posjetiteljima da čuju zvukove različitih eksponata iz njihove kolekcije, koja obuhvaća širok vremenski raspon razvoja naše civilizacije.
Oblik je presudan za dizajn predmeta, bili oni zamišljeni kao umjetnička djela samo za gledanje, ili kao pomagala za uporabu.

Ova druga, u većini slučajeva, proizvode i zvukove, karakteristične ništa manje od same njihove vanjštine. Upravo od te činjenice pošli su kustosi Nove zbirke (Die neue Sammlung) minhenske Moderne pinakoteke, pripremajući izložbu pod nazivom "Sound of Design".

Taj "Zvuk dizajna" zapravo je internetska aplikacija koja omogućuje posjetiteljima da čuju zvukove različitih eksponata iz njihove kolekcije, koja obuhvaća širok vremenski raspon razvoja naše civilizacije. Štoviše, kad preuzmu aplikaciju, u svijet tih zvukova mogu uroniti i kasnije na svojem kućnom računalu ili mobitelu.

Razdoblje dvadesetog stoljeća, gdje je veliki broj novih zvukova ušao u svakodnevni život, donijelo je i uvođenje raznih električnih kućanskih aparata koji su radikalno promijenili pozadinsku buku ljudskih života: od zvonjave povijesnih telefonskih aparata i zveckanja tipkovnice, do zvukova miksera i motora automobila. Internetskim objavljivanjem ta arhiva postaje dijelom multimedijskog iskustva i oživljava sivilo muzejskih predmeta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!