Klimatolog upozorava: Vrijeme je isteklo, temperatura raste 3 stupnja

18.07.2022.

08:26

Autor: T.D./HRT/Hina

Porast temperature

Porast temperature

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Već je prekasno da se ograniči globalno zagrijavanje na najviše 1,5 Celzijevih stupnjeva u usporedbi s predindustrijskim razinama, upozorio je u ponedjeljak njemački meteorolog i klimatolog uoči klimatskog foruma koji se održava u Berlinu.

Meteorolog i klimatolog Mojib Latif rekao je njemačkoj medijskoj grupi Bayern u ponedjeljak da ćemo "s današnjom emisijom stakleničkih plinova tu razinu premašiti za malo manje od deset godina".

- Ako uzmete u obzir ono što političari sada rade u cijelom svijetu, više smo u smjeru za tri stupnja, nastavio je Latif.

- Približavamo se točki u kojoj treba priznati: vrijeme je isteklo, dodao je. 

- Globalno zatopljenje na tri stupnja bila bi katastrofa, naglasio je Latif, upozoravajući na to da se uvijek činilo da postoje prioritetnija pitanja od zaštite klime kojima se treba baviti. 

Ministri iz 40-ak zemalja raspravljat će o idućim koracima koje treba poduzeti u borbi protiv klimatskih promjena na Petersberškom klimatskom dijalogu, koji se u ponedjeljak i utorak održava u Berlinu.

Domaćini sastanka su Njemačka i Egipat. Njemački kancelar Olaf Scholz i egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi trebali bi se obratiti na skupu. 

Sastanak je dio prvih rasprava za određivanje dnevnog reda UN-ove konferencije o klimi COP27, koja bi se početkom studenog trebala održati u egipatskom obalnom gradu Sharm el-Sheikhu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!