16:17 / 05.04.2019.

Autor: E.L.S./Hina

WinDays: Digitalna ekonomija može znatno pridonijeti hrvatskom BDP-u

-

-

Foto: - / -

Direktorica Microsofta Hrvatska Tatjana Skoko poručila je pak kako u Hrvatskoj postoje svi preduvjeti za uspješnu digitalnu transformaciju.
Digitalna ekonomija može značajno promijeniti BDP i 'krvnu sliku' Hrvatske i to tako da do 2025. BDP-u može pridonijeti s 8,3 milijarde eura, kao i općenito rastu i razvoju i gospodarstva i društva u cjelini, glavna je poruka s 19. konferencije Microsofta Hrvatska "WinDays".

Naglasak ove poslovne konferencije ove je godine bio na umjetnoj inteligenciji, digitalnoj transformaciji i svemu povezanim s tim trenutno najjačim tehnološkim trendovima u svijetu.

Na konferenciji je, kako su izvijestili u petak iz Microsofta Hrvatska, iznijeto niz predviđanja i očekivanja od budućnosti, pa je tako predsjednik Microsofta za regiju središnje i istočne Europe Philippe Rogge naglasio da 83 posto poslovnih lidera u regiji središnje i istočne Europe vidi digitalnu transformaciju kao priliku za rast, kao i da će do 2022. najmanje 54 posto svih zaposlenika zahtijevati značajno dodatno osposobljavanje i usavršavanje.

Direktorica Microsofta Hrvatska Tatjana Skoko poručila je pak kako u Hrvatskoj postoje svi preduvjeti za uspješnu digitalnu transformaciju, od stručnih ljudi i dostupne tehnologije do definirane strategije poput e-Hrvatska 2020.

- Idemo u dobrom smjeru, ali trebamo dodatno djelovati na ubrzanje provedbe strategija, te na doseg tehnologije, a umjetna inteligencija je najveća komercijalna prilika za današnju ekonomiju - ocijenila je Skoko, iznoseći i zaključke recentnih istraživanja analitičkih kuća PWC, Economist Intelligence Unit i Ignite, prema kojima će zahvaljujući umjetnoj inteligenciji do 2030. biti ostvaren rast u globalnoj stopi BDP-a do 14 posto.

- Čak 90 posto izvršnih direktora diljem svijeta očekuje da će implementacija umjetne inteligencije u poslovanje pozitivno utjecati na rast njihovog poslovanja, i u takvim očekivanjima mora se naći i Hrvatska - navela je Skoko.

Tijekom četiri dana WinDaysa sudionici su mogli poslušali više od 140 predavanja, prezentacija, okruglih stolova, radionica i studija slučaja u devet programskih smjerova, od kojih pet u poslovnom i četiri u tehnološkom dijelu konferencije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!