23:01 / 28.04.2020.

Autor: HRT

YouTube u SAD-u uvodi provjere činjenica pri pretragama

Foto: Tymon Oziemblewski / Pixabay

Foto: Tymon Oziemblewski / Pixabay

Foto: - / -

Informacije i članci čija je istinitost provjerena prikazivat će se prilikom pretraga poput covid i ibuprofen ili covid-19 je biološko oružje, ali i kod pretraga poput je li tornado pogodio LA.
YouTube, videoservis u vlasništvu Googlea, u utorak je objavio kako će u Sjedinjenim Državama, u pokušaju borbe protiv dezinformacija na toj platformi u vrijeme koronavirusa, krenuti s prikazivanjem tekstova i poveznica trećih strana s provjerenim činjenicama.

Informacije i članci čija je istinitost provjerena prikazivat će se prilikom pretraga poput covid i ibuprofen ili covid-19 je biološko oružje, ali i kod pretraga poput je li tornado pogodio Los Angeles.

Društvene mreže poput Facebooka i Twittera pod sve su većim pritiskom da suzbiju širenje dezinformacija vezanih za pandemiju koronavirusa, od lažnih lijekova do teorija zavjere.

YouTube je na svom blogu objavio kako u njegovoj mreži provjere činjenica sudjeluje nekoliko desetaka američkih nakladnika i medija, poput FactCheck.org, PolitiFact i Washington Post Fact Checkera. Nije otkrivena cjelokupna lista suradnika.

YouTube je nedavno već krenuo sa stavljanjem poveznica na Svjetsku zdravstvenu organizaciju i američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti, kao i na lokalne zdravstvene službe.

Videoplatforma nije otkrila na koliko će se pretraga odsad pojavljivati poveznice s provjerenim činjenicama te je najavio da će trebati neko vrijeme da se sustav uhoda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!