Zabilježena 'megamunja' - dugačka 768 kilometara

01.02.2022.

14:51

Autor: HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Bruno Fantulin / PIXSELL

Munja duga 768 kilometara koja se prostirala teritorijem triju američkih saveznih država najduža je u povijesti, objavila je u utorak američka meteorološka agencija. Prozvana megamunjom, ta rijetka horizontalna munja je u travnju 2020. sijevnula od Texasa do Mississippija.

Znanstvenici su ju snimili satelitskom tehnologijom, a da je njezina dužina oborila prošli rekord za 60 kilometara potvrdio je odbor Svjetske meteorološke organizacije (WMO).

- Taj bi put zrakoplovom trajao nekoliko sati, a u ovom slučaju udaljenost je prijeđena u nekoliko sekundi, rekla je glasnogovornica WMO-a Clare Nullis.

Megamunja koja je udarila u lipnju 2020. iznad Urugvaja i Argentine također je postavila novi rekord trajala je rekordnih 17,1 sekundi, objavio je WMO. Iako nijedna od njih nije dotaknula tlo, podsjetnik su na opasnost tog meteorološkog fenomena koji godišnje odnese stotine života.

- Ponavljamo našu preporuku: kada grmi, kada vidite munje uđite unutra. Nemojte tražiti zaklon u kolibi na plaži, nemojte stajati ispod drveta, upozorila je Nullis. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!