16:08 / 13.04.2019.

Autor: Ana Marušić/HRT

Zadarski bunkeri u bojama

-

-

Foto: - / -

Ovim se koracima nadograđuje ideja bunkerske pješačke rute, nastala kroz projekt Interreg Italija - Hrvatska.
U sklopu Festivala znanosti zadarskog Sveučilišta, kojemu je ove godine tema "boja", promišlja se o oživljavanju nekih od gotovo 250 bunkera u gradu i okolici. Većina ih nije ni u kakvoj funkciji, iako su u vrlo dobrom stanju.

Boja je zajednički nazivnik brojnih aktivnosti priređenih po cijelome gradu, tako i predavanja "Pričajmo o bunkerima".

Bunkeri kojima je trebao biti branjen tada talijanski Zadar, građeni su od dvadesetih do početka četrdestih godina prošloga stoljeća. Većina je sačuvana do danas. Oko ove ideje okupila se šarolika ekipa, a potencijal atraktivnih, a zaboravljenih građevina prepoznao je i Grad Zadar.

Grad će pomoći oko sredstva za revitalizaciju jednog od objekata što je dobar početak u afirmaciji bunkera jer oni to zaista i zaslužuju.

Arhitekt Ante Andrović, inače rodom iz Australije, oduševio se pričom o  bunkerima koji su ga i privukli u Zadar. Napravio je idejno rješenje i prezentirao dva osvjetljena  bunkera uz cestu na samom ulazu u Zadar. Umjesto  objekti prijetnje za koji su nekada slovili, sada bi bili objekt dobrodošlice.

Ovim se koracima nadograđuje ideja bunkerske pješačke rute, nastala kroz projekt Interreg Italija - Hrvatska.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!