Zadarski muzej hrvatske maritimne kulture

11.01.2021.

16:15

Autor: Ana Marušić/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

default error photo
Veza s morem postoji koliko i ovaj grad. Zadar je oduvijek bio spona između kopna i mora, zaleđa i svijeta. Ipak, mjesto na kojem bi tragovi tisućljetne veze bili vidljivi zainteresiranoj javnosti još ne postoji.
Veza s morem postoji koliko i ovaj grad. Zadar je oduvijek bio spona između kopna i mora, zaleđa i svijeta. Ipak, mjesto na kojem bi tragovi tisućljetne veze bili vidljivi zainteresiranoj javnosti još ne postoji.

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, nakon sjedinjenja Zadra s domovinom, provodila je opsežan program njegove urbanističke, kulturne i znanstvene rehabilitacije. Na tragu te misije 1954-te godine osnovan je Institut, danas Zavod, za povijesne znanosti.

Prigodom svečanog obilježavanja stogodišnjice Akademije, 1966-te godine, nakon višegodišnjeg prikupljanja građe, otvoren je u okrilju zadarskog Instituta Pomorski muzej, na čijim se temeljima planira suvremeni muzejski, znanstveni i edukativni centar posvećen hrvatskoj maritimnoj kulturi.

- Tada su svi mediji prenijeli tu informaciju. To je taj entuzijazam jednog znanstvenika, doktora Maštrovića. Muzej je doista bio potreba, zato što se Zadar kroz  svoju višestoljetnu povijest, razvijao kao pomorski grad.... i sve je tome gravitiralo, rekao je dr. sc. Tado Oršolić, upravitelj Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru.

- Ideja je zapravo bila da se proučava pomorska prošlost Zadra, Sjeverne Dalmacije, Zadarskih otoka, istaknuo je.

Ne smije se zanemariti niti izdavačka djelatnost Zavoda, pri kojem je osnovano.

- Društvo za unaprjeđenje i proučavanje pomorstva bivše Jugoslavije je tiskalo vrlo značajna i monumentalna djela po pitanju proučavanja pomorstva, naglasio je Oršolić.

Riječ je o pomorskoj enciklopediji i drugim vrijednim izdanjima, poput onih koja su sačuvala rezultate proučavanja pomorstva na otocima zadarskog arhipelaga. S entuzijazmom prikupljena zbirka međutim nikada nije prerasla u muzej kakve danas poznajemo. I tako ostaje desetljećima.

Brodsko zvono s motornog broda MOLAT, dio je pomorske zbirke, koja će prerasti, konačno, nakon više od 50 godina, u muzej maritimne baštine, i ne više lokalno zadarski, nego nacionalni. Proširit će se s pomorstva i na ribarstvo i marikulturu, dakle uistinu, Zadar dobiva jedan reprezentativni muzej i za puno širu publiku nego što je to samo lokalna.

Potreba je utoliko veća što u Hrvatskoj ne postoji centar u kojem bi se sustavno vrednovala i proučavala maritimna baština.

- Zbirku smo postavili kronološkim redom, prvo je prapovijesni dio i rimski, zatim starohrvatsko jedrenjaštvo, imamo parobrodarstvo i suvremeno motorno brodovlje, a posebnu cjelinu čini i tragedija broda "Petar Zoranić, rekla je dr.sc. Grozdana Franov-Živković, voditeljica Pomorske zbirke.

Replike jedrenjaka, makete tankera, globusi, kompasi, amfore, sidra, škrinje i ostala vrijedna građa konačno će izaći na „svjetlo dana" kao temeljna muzejska građa  budućega Hrvatskog muzeja maritimne kulture u Zadru.

Muzej s više od 1000 m2 površine, nalazio bi se u postojećim i novoizgrađenim prostorima Zavoda za povijesne znanosti u Zadru, a perivoj vile Dirce, kojem će se priključiti i postojeći park Maraska, uredio bi se kao muzej na otvorenom. Bit će to tematizirano muzejsko predvorje u ukupnoj površini od 14.000 m2, na najljepšem obalnom području grada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!