15:56 / 20.09.2019.

Autor: Matea Krmpotić/HRT

Zagreb pristupačan svima

-

-

Foto: - / -

Kretati se u invalidskim kolicima ili nekim drugim pomagalom svakodnevno u Zagrebu, nije lako. Aplikacija "Pristupačni Zagreb" daje informaciju o pristupačnosti uz navigaciju.
Kretati se u invalidskim kolicima ili nekim drugim pomagalom svakodnevno u Zagrebu, nije lako. Zagrebački inovacijski centar, u okviru Europskog tjedna mobilnosti, predstavio je online servis i mobilnu aplikaciju "Pristupačni Zagreb". Ta platforma daje informaciju o pristupačnosti raznim objektima i to uz navigaciju.

Na aplikaciji radi i studentica Kristina, programerka koja je ujedno i korisnica aplikacije. Nada se da će se ovaj servis proširiti i na druge gradove jer, kaže - vrlo je koristan.

- Tek sad otkrivam kakve su lokacije i koliko su prilagođene, jer sam u kolicama zadnjih 5 godina. I ja otkrivam i ova aplikacija mi pomaže da manje moram doći pred stepenice, kaže studentica i programerka Kristina Ivatović.

Aplikacija je dostupna svima, nudi različite kategorije, a pokušava riješiti problem pristupačnosti u gradu, osobito onima kojima je tjelesno kretanje ograničeno.

- Ono što te kategorije obuhvaćaju su kultura sport i obrazovanje. Više stotina tisuća institucija na prostoru grada Zagreba te oni mogu lako pretražiti koja institucija imaju i kakav ulaz u objekt, i je li prilagođen, ističe CroCoder Andrej Mrkonjić.

Kreatori servisa vjeruju da ovakve inovacije mogu potaknuti i napredak u pristupačnosti.

- Stalno se nadopunjuju i apdejtaju nove lokacije i informacije i to neće nikada ni stati već je pitanje gdje će nas sve to dovesti, vjerujemo da je to dobar smjer, ističe direktor ZICER-a Frane Šesnić.

Dobar je smjer svaki onaj koji pomaže onima kojima je potrebno, a ova aplikacija, na svoj inovativan način, to i čini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!