Zagreb: Velike vrućine utječu na koncentracije prizemnog ozona

04.07.2022.

12:42

Autor: HRT/Hina/E.L.S.

Povećana koncentracija prizemnog ozona u Zagrebu

Povećana koncentracija prizemnog ozona u Zagrebu

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

U ljetnim mjesecima zbog visokih temperatura zraka i UV indeksa dolazi do učestalih fotokemijskih reakcija i pojačanog stvaranja prizemnog ozona, što utječe na porast njegovih satnih koncentracija u okolnom zraku i time na kvalitetu zraka, priopćeno je iz Grada Zagreba.

Po podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, koji upravlja radom državne mreže mjernih postaja za praćenje kvalitete zraka, na području Zagreba na mjernoj postaji Zagreb-3 zabilježeno je prekoračenje praga obavješćivanja za prizemni ozon (koncentracija od 180 g/m3) u petak, 1. srpnja, u trajanju od 12 do 14 sati, u subotu, 2. srpnja, u trajanju od 15 do 20 sati i u nedjelju u trajanju od 10 do 17 sati te od 19 do 20 sati.

Do prekoračenja praga došlo je jedino na mjernoj postaji Zagreb-3, dok su na svim ostalim mjernim postajama za trajno praćenje kvalitete zraka satne vrijednosti prizemnog ozona bile niže od 180 g/m3.

S obzirom na trenutnu meteorološku situaciju i vremensku prognozu, idućih dana u uvjetima pogodnim za stvaranje prizemnog ozona moguća su nova dnevna prekoračenja u trajanju od nekoliko sati, o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena.

U tom slučaju građani trebaju slijediti upute tijela za javno zdravstvo Grada Zagreba na https://stampar.hr/hr/novosti/preporuke-gradanima-za-postupanje-prilikom-pojave-povisenih-koncentracija-prizemnog-ozona i na https://zrak.imi.hr/

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!