12:45 / 19.02.2018.

Autor: els/HRT

Zagrebačko psihološko društvo: Zamijenimo zablude znanošću

-

-

Foto: - / -

Cilj akcije je povratak znanosti i činjenica u ključne i aktualne teme, informiranje te odvajanje mitova, zabluda i ideologije od znanstvenih spoznaja, istaknuli su iz ZPD-a.
Zagrebačko psihološko društvo (ZPD) obilježit će tjedan psihologije facebook akcijom 'Zamijenimo zablude znanošću!' Predstavljat će po jednu relevantnu društvenu temu iz pozicije znanosti naspram ustaljenim zabludama.

Prvo se, nasuprot zabludi da djeca LGBT roditelja imaju emocionalne teškoće i teškoće u prilagodbi, predstavlja znanstvena činjenica da je za dobrobit djece ključna kvaliteta odnosa unutar obitelji.

U narednim danima obradit će teme poput izbjegličke krize, odgoja i obrazovanja djece s obzirom na vrijednosti roditelja, LGBT roditeljstvo, uvođenje školskih uniformi te opasnosti i podrška djeci u suvremenom odrastanju.

Cilj akcije je povratak znanosti i činjenica u ključne i aktualne teme, informiranje te odvajanje mitova, zabluda i ideologije od znanstvenih spoznaja, istaknuli su iz ZPD-a.

Članice i članovi društva pišu i blogove o izabranim temama te prilažu istraživanja i podatke, kao i dodatnu literaturu za zainteresirane čitatelje. Obrađivat će se teme koje su zaokupile javnost i u čijoj je javnoj raspravi nedostajalo stručnosti, znanstvenog utemeljenja i objašnjenja, stoji u priopćenju.

Iz ZPD-a poručuju da je odgovornost svakog stručnjaka pa time i psihologa, osigurati kvalitetu javnog diskursa, ukazivanje na korištenje netočnih informacija, mitova, ideologije i zabluda kao argumenata za donošenje odluka važnih za naše društvo i zajednicu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!